Miomir Kecmanović: Srećni "gubitnik" 1Foto: EPA-EFE/ JOHN G. MABANGLO

Svetski mediji ovih dana o Kecmanoviću više pišu kao o srećnom „lakom luzeru“, neopravdano zanemarujući njegove teniske veštine bez kojih sigurno ne bi uspeo da uđe među 100 najboljih na svetu.

Na turnir u Indijan Velsu upao je zahvaljujući odustanku jednog od nosilaca Kevina Andersona. Zatim je u trećem kolu imao sreću što je igrao protiv povređenog Lasla Đerea, koji uprkos bolovima nije želeo da mu omalovaži pobedu i preda na pola meča. Potom mu je u osmini finala, posle prvog seta, zbog povrede predao meč Japanac Jošihito Nišioki. Na kraju je i sam Kecmanović u šali konstatovao da bi posle Indijan Velsa morao da odigra loto ili neku drugu igru na sreću jer mu ovaj mesec spada među najsrećnije u dosadašnjem životu.

Miomir Kecmanović rođen je 31. avgusta 1999. godine u Beogradu, a sada mu je kao prebivalište upisan Brejdenton (Florida). Roditelji su mu poznati lekari u Kliničkom centru Srbije, doktor Dragutin Kecmanović i doktorka Maja Pavlov. Kao srpsko tenisko čudo, već sa 13 godina dobio je poziv sa čuvene američke teniske akademije Nika Bolitijerija (IMG Academy). Roditelji su dugo prelamali da li da osnovca tek tako puste „preko bare“, ali su na kraju ipak odlučili da mu dozvole da se kao maloletnik otisne u daleki svet i okuša u tenisu.

„Njujork Tajms“ je pre dve godine objavio priču o tome kako mu je prvih godina u SAD „tetka Tanja bila roditelj, kuvar, vozač, menadžer, trener i najbolji prijatelj“. Za Dejvis kup reprezentaciju Srbije zaigrao je već sa 17 godina, protiv Velike Britanije, na poziv bivšeg selektora Bogdana Obradovića.

Pre Indijan Velsa, najveći uspeh u seniorskoj karijeri bio mu je ulazak u prvo kolo Australijan opena. Kako Amerikanci sve pretvaraju u brojke, statistika kaže je do sada od učešća na turnirima zaradio 252.000 dolara, mada tu treba uzeti u obzir da se ogromne svote troše na putovanja i pripreme. Stručnjaci tvrde da mu je najveća prednost to što može da igra dvoručni bekhend. U komentaru čuvene američke sportske televizije „ESPN“, povodom njegovog ulaska u četvrtfinale Indijan Velsa, navodi se da je „uprkos sreći već spreman da sa 19 godina igra protiv najjačih“.