Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

„Danas je kap prelila čašu, projekat pruge doživeo je novi udarac. U takvim događajima ne želim da učestvujem“, rekao je Cerar i dodao da će premijersku funkciju nastaviti da obavlja dok ne bude izabran novi predsednik vlade. Vrhovni sud poništio je referendum na kojem su birači prošle godine tesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače. Sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju, u kojoj je iznosila samo pozitivne posledice zakona o gradnji te pruge, finansira sa 130.000 evra budžetskih sredstava bila nedopustiva, jer je tako u nepovoljan položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zbog toga je rezultat referenduma poništen, a glasanje će biti ponovljeno.

Cerar se na svom Tviter nalogu obratio i građanima Slovenije. „Vraćam moć u vaše ruke i podnosim ostavku. To sam odlučio jer mora da se zna šta je ispravno, a šta ne. Prihvatam odgovornost i radim ono što bi uradio svaki političar vredan poverenja“, napisao je Cerar na Tviteru. U saopštenju je podsetio da je stanje u državi bilo loše pre nego što je njegova vlada preuzela dužnost, dodajući da je situacija danas sasvim drugačija. „Imamo treći najveći ekonomski rast u Evropskoj uniji, prognoze za ovu godinu su vrlo dobre, imamo najnižu nezaposlenost nakon 2009, imamo prvi balansirani budžet od 2008, a samim tim i javni dug će pasti sa 80 na 70 odsto ove godine, u zemlju su dovedeni strani investitori koji otvaraju kvalitetne poslove“, istakao je Cerar. Odluku o ostavci je saopštio predsedniku Borutu Pahoru.

Miro Cerar rođen je 25. avgusta 1963. u LJubljani, u sportskoj porodici, kao sin olimpijskog gimnastičara Miroslava Cerara i gimnastičarke Zdenke Cerar, koja je kasnije postala istaknuta slovenačka pravnica. Od 2014. bio je na dužnosti premijera Slovenije. Učestvovao je u pisanju Ustava Republike Slovenije, bio je predavač i mentor mnogim učenicima. Profesor je na Pravnom fakultetu Univerziteta u LJubljani a bio je i gostujući profesor na univerzitetima u Sjedinjenim Državama. Cerar je 2011, 2012. i 2013. izabran za najistaknutijeg slovenačkog pravnika. U 2014. osnovao je političku stranku pod imenom Stranka Mira Cerara, koja je odmah vodila na svim javnim anketama, a on je jedno vreme bio najpopularniji političar u Sloveniji.