Saad Hariri: Ostavka usred protesta 1Foto: EPA-EFE/ WAEL HAMZEH

Okidač za proteste bila je najava vlasti da će uvesti porez na pozive na WhatsUp-u, ali je kasnije ta odluka opozvana. Demonstranti su, međutim, proširili svoje zahteve, te traže rešavanje pitanja korupcije i efikasnije mere za poboljšanje ekonomske situacije.

Hariri je premijer Libana bio u dva navrata – od 2009. do 2011. i od 2016. do 2019. Politikom je počeo da se bavi na nagovor porodice nakon atentata na njegovog oca 2005. tadašnjeg premijera Rafika al Haririja, koji je poginuo u eksploziji automobila.

Pre ulaska u politiku radio je u očevoj firmi Saudi Oger sa sedištem u Saudijskoj Arabiji, gde je nadzirao građevinske radove, a vodio je i radove na održavanju saudijskih kraljevskih palata. Sa samo 26 godina je postao generalni menadžer u firmi, čije je poslovanje proširio na telekomunikacije.

Nakon očeve smrti preuzeo je rukovodstvo njegove stranke Pokret za budućnost, moćni sunitski blok, koji je bio deo koalicije 14. mart, i od tada je gradio svoj politički identitet.

U vreme kada je zemlja bila u ozbiljnoj političkoj krizi, dok je predsednik Emil Lahud podneo ostavku, Hariri je 2008. uspeo da ispregovara vladu nacionalnog jedinstva i spreči nasilje.

U junu 2009. je poveo koaliciju 14. mart do izborne pobede i tada preuzima funkciju premijera.

Rad vlade tokom Haririjevog prvog mandata obeležili su sukobi njegove koalicije i Hezbolaha, šiitske stranke, i njenih saveznika oko saradnje Libana s međunarodnim tribunalom koji je istraživao atentat na Rafika al Haririja. Vlada je pala 2011. nakon ostavke 11 ministara iz redova Hezbolaha i njegovih savezničkih stranaka.

Hariri premijer ponovo postaje 2016, što je bio deo sporazuma kojim je okončan politički ćorsokak u zemlji. Politička stabilnost Libana je ponovo dovedena u pitanje 2017. nakon njegove iznenadne ostavke dok je bio u poseti Saudijskoj Arabiji. Libanski zvaničnici su posumnjali da je to uradio pod prinudom, a po povratku u zemlju je ostavku povukao. O tome šta je bilo u Saudijskoj Arabiji je malo govorio.

Saad Hariri je rođen 1970. u Rijadu. Završio je studije međunarodnog poslovanja na Univerzitetu DŽordžtaun u Vašingtonu. Školovao se i u Francuskoj. Govori italijanski, engleski, francuski i arapski. U braku sa Larom Bašir ima troje dece.