Sebastijan Kurc: Pad zbog "Ibice" 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Sebastijan Kurc prvi je kancelar u posleratnoj Austriji kome su poslanici Parlamenta izglasali nepoverenje.

Glasanje je inicirala opoziciona Socijaldemokratska partija, a nepoverenje je izglasano upravo njenim glasovima i glasovima desničarske Slobodarske partije (FPO), koja je nekada bila Kurcov koalicioni partner. Predsednik Austrije sada treba da imenuje novog kancelara koji će biti na funkciji do novih izbora najverovatnije u septembru.

Socijaldemokrate krive Kurca za raspad koalicije i smatraju da nije ni trebalo da je formira sa FPO, koja se našla u centru političkog skandala poznatog kao Ibicagejt nakon nedavnog curenja tajnog video-snimka. Na snimku koji je nastao 2017. uoči izbora na kojima su partija Kurca i FPO ostvarile dobar plasman vidi se kako vicekancelar i lider FPO Kristijan Štrahe nudi jednoj ženi, navodno nećaki ruskog oligarha, pristup javnim fondovima u zamenu za podršku njegovoj stranci. Štrahe je ubrzo nakon objave video-snimka podneo ostavku, a ceo skandal je i srušio austrijsku koaliciju.

Kurc je u decembru 2017. sa samo 31 godinom postao najmlađi kancelar u istoriji Austrije nakon izborne pobede njegove Austrijske narodne partije (OVP). Pre toga je od 2013. bio ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove. Kada je 2011. imenovan za državnog sekretara za integracije u MUP-u, prvi službeni put mu je bio u Beogradu.

Srbiju je posetio i krajem 2018. kada je poručio da je „EU potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice“. Na Balkanu je postao poznat i po zaslugama za zatvaranje migrantske rute 2016, što je bilo označeno kao jedan od njegovih najvećih spoljnopolitičkih uspeha. Pitanje migracije je činilo i okosnicu njegove izborne kampanje. Tada je čak rekao da će poslati vojsku na italijansku granicu da bi zatvorio i tamošnju migrantsku rutu.

Politikom je počeo da se bavi kao veoma mlad. U JVP, omladinsko krilo OVP, učlanio se s nepunih 18 godina. Godine 2009. s podrškom od 99 odsto glasova je bio imenovan za predsednika JVP da bi 2012. bio reizabran sa čak stopostotnom podrškom. U međuvremenu je bio poslanik u Parlamentu Beča, a na čelo OVP je stupio 2017.

Sebastijan Kurc je rođen 1986. u porodici učiteljice i tehničara u Filipsu. Odrastao je u 12. bečkom okrugu gde i danas živi sa Suzanom Tir, devojkom još iz školskih dana. Priča se da je njegova baka po majci rodom iz Temerina, te da je njegova porodica pomagala izbeglice iz bivše Jugoslavije. Prema sopstvenom priznanju, zbog politike je napustio studije prava. Poznat je po nadimcima Car Kurc i Mudri dečko.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Sebastijan Kurc: Pad zbog „Ibice“”

  1. Sve ide u prilog činjenici koliko smo nedorasla i neozbiljna država. Zamislite ovaj scenario kod nas. Smenjen premijer ili predsednik nakon afere. Pa nema teorije. Neće otići ni da se svet sruši. Odsustvo trunke morala,kao karakterne osobine, ne može ništa da pokoleba. Odavno tvrdim da smo klasična skupina zrela za protektorat gde će nas neki pametni ljudi učiti ponašanju i svemu ostalom, pa…Bože moj će vide šta će dalje sa stoku.

  2. Pa svaki „veliki prijetelj“ Aleksandra Vucica zavrsi kao Kurc. Da ih ne nabrajam.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.