Silvio Berluskoni: Politički skandal-majstor 1Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Bivši italijanski premijer i lider stranke Forca Italija Silvio Berluskoni odustao je od predsedničke trke, što je potez kojim je uklonio sve prepreke za dijalog između stranaka uoči izbora novog predsednika u italijanskom parlamentu 24. januara.

On tvrdi da je prikupio dovoljno glasova da osvoji predsednički mandat, te da je zbog toga „počastvovan i dirnut“, ali da je odustao zato što ne želi da bude uzrok „polemike i razdora“ pošto smatra da zemlja ne može sebi da priušti političke podele tokom pandemije.

Veruje se da bi njegova odluka, koja je usledila nakon video-konferencije sa drugim zvaničnicima italijanskog konzervativnog bloka, mogla da olakša postizanje dogovora oko izbora novog predsednika.

„Predsedništvo predstavlja jedinstvo nacije u zemlji koju volim i kojoj sam služio 30 godina, sa svom svojom sangom, sposobnošću i kompetentnošću“, rekao je Berluskoni i dodao da je „odlučio da preduzme još jedan korak na putu ka nacionalnoj odgovornosti time što je od onih koji su predložili da se kandiduje za predsednika zatražio da povuku zahtev“.

On je najavio da namerava da nastavi kao lider italijanske stranke desnog centra Forca Italija koju je osnovao pre tri decenije i da osigura da specijalni predsednički veliki elektori izaberu nekoga ko može da dobije konsenzus u parlamentu i nasledi odlazećeg predsednika Serđa Matarelu, čiji mandat ističe 3. februara. Takođe, insistirao je na tome da sadašnji premijer Mario Dragi treba da ostane na tom položaju.

Kako se smatra, kandidatura 85-godišnjeg Berluskonija nije bila izgledna s obzirom na karijeru obeleženu skandalima, stalne pravne probleme i narušeno zdravlje. Mogućnost da on osvoji sedmogodišnji predsednički mandat, što je položaj koji treba da pruži neku vrstu moralnog kompasa naciji i predstavlja nacionalno jedinstvo, već je izazvala proteste ranije ovog meseca u Rimu.

Berluskoniju, koji je tri puta bio premijer Italije, je privremeno bilo zabranjeno da se kandiduje za javne funkcije zbog osude za poresku prevaru 2013, a još uvek traje suđenje u slučaju prostitucije maloletnica povezane sa njegovim neslavnim „bunga bunga“ seks žurkama.

Berluskonijevu burnu karijeru obeležili su brojni skandali, afere, policijske istrage, suđenja, razvodi, ali i bogatstvo koje magazin Forbs procenjuje na više milijardi evra. Neretko je potresao javnost šokantnim izjavama. Tako je preživele u zemljotresu u Akvili nazvao kamperima, Italijanima je jednom sa samita G20 preneo pozdrave „nekog ko se sunčao“ – Baraka Obame, a sebe je predstavljao kao „političkog Isusa Hrista, jer se žrtvuje za sve“. Iza sebe ima dva braka od po dve decenije. Otac je tri ćerke i dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.