Vjosa Osmani Sadriu: Kandidatkinja 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nakon što je DPK završio tu „trku“ kao drugoplasirani, iza Samoopredeljenja, ona je izjavila da se o pobedniku može govoriti tek nakon što se prebroje svi glasovi, ali nije isključila mogućnost koalicije sa Samoopredeljenjem, i sa drugim strankama, izuzev Demokratske partije Kosova, čiji lider je Kadri Veselji. U diplomatskim krugovima se nezvanično pominje mogućnost da postane nova kosovska predsednica ili šefica diplomatije, ukoliko uistinu bude postignut sporazum sa pokretom Aljbina Kurtija, „viđenog“ za novog premijera.

Osmani Sadriu je nedavno poručila da neće dozvoliti da promena granica bude tema nastavka pregovora sa Beogradom. Takođe, napomenula je da će takse od sto odsto na srpsku robu biti ukinute „ako Srbija pruži podatke o 1.700 nestalih“. Ipak, istovremeno je istakla da će voditi briselski dijalog, „jer takvim procesom treba da rukovodi osoba koja ne može da bude ucenjena“.

Pored bavljenja politikom, ona je predavačica na Univerzitetu u Prištini. Završila je osnovne studije na Pravnom fakultetu u Prištini, a master i doktorat odbranila je na Univerzitetu u Pitsburgu. Uglavnom se bavi međunarodnim pravom. Bila je i poslanica kosovskog parlamenta, i predvodila je skupštinski Odbor za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije.

Prošle godine bila je deo delegacije prištinskog parlamenta koja je trebalo da učestvuje na međunarodnoj konferenciji u Skupštini Srbije, ali se to nije dogodilo. Kao zvanično obrazloženje, Narodna skupština navela je da je „registracija“ poslanika iz Prištine „nevažeća“. Sa Vjosom Osmani Sadriu se nedugo potom u Prištini sastao lider LDP Čedomir Jovanović, koji je u tom gradu učestvovao u diskusiji o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Rođena je 17. marta 1982. godine u Kosovskoj Mitrovici. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Bila je šefica kabineta bivšeg kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua. Zastupala je Prištinu pred Međunarodnim sudom pravde, kada se ta institucija izjašnjavala o pravu Kosova da proglasi nezavisnost.

Pored albanskog, govori engleski, srpski, turski i španski. Sedam godina je u braku sa Prindonom Sadriuom, direktorom Odeljenja za bilateralne odnose u kosovskom ministarstvu spoljnih poslova. Ima dve ćerke. NJen partijski „šef“ Isa Mustafa opisuje je kao „predanu majku i suprugu, izuzetno hrabru ženu“.