Vukašin Milićević: Sveštenik iz Utiska 1Vukašin Milićević Foto: Printscreen youtube

Sveštenik Vukašin Milićević je samo dan posle učešća u poslednjoj emisiji „Utisak nedelje“ odlukom svog nadležnog arhijereja – patrijarha srpskog Irineja – višestruko kažnjen – zabranjeno mu je svako pojavljivanje u medijima i na društvenim mrežama, suspendovan je sa svešteničke dužnosti i stavljen je na Crkveni sud Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

On je prošle godine već pozivan na crkvenu odgovornost zbog iste emisije, a početkom marta dao je intervju beogradskom nedeljniku Vreme u kome je izneo svoje viđenje savremenog pravoslavlja, stanja u SPC, njenog društevnog angažmana i odnosa sa državnim vlastima, aktuelnim problemima na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čiji je docent na predmetu Hrišćanska etika i estetika.

Zvanično, patrijarhov problem sa sveštenikom Milićevićem je njegova nedisciplina, pre svega, nepoštovanje nekoliko godina stare patrijarhove odluke da niko u Arhiepiskopiji ko nosi mantiju ne može bez njegovog odobrenja u medije. Patrijarh je naravno naveo i druge Milićevićeve „verbalne delikte“ sa stanovišta zvaničnih stavova i učenja Crkve.

Pojedini beogradski crkveni krugovi smatraju da uzrok ovog kažnjavanja nije samo „Utisak nedelje“, nego i neki stari Milićevićevi „dugovi“, što uz „slučaj“ vladike Maksima (Vasiljevića) ukazuje da se u vrhu SPC još nisu stišale „strasti“ oko mesta Darvinove teorije evolucije u državnim školama. Potpis na Apelu grupe profesora PBF koji su imali liberalniji pristup tom pitanju, Milićevića je 2017. koštao svešteničkog rada i mesta urednika crkvenog radija Slovo ljubve.

Ovaj sporni Apel bio je i jedan od razloga za patrijarhovu odluku da bez njegovog blagoslova niko ne može u medije, mada ima i onih koji spekulišu da je patrijarh početkom nedelje Milićevića kaznio i na sugestiju nekih članova Sinoda.

Milićević je, doduše, i pre Apela „pomerao granice“ svojim tekstovima i teološkim pristupom, kakav je između ostalog, bio i esej o vanzemaljcima „Bliski susreti treće vrste“ na portalu Borba za veru. Mada ga pojedini sveštenički krugovi zbog toga ne prihvataju, pobornici njegovih, sa stanovišta moderne teologije, progresivnih stavova već su ga proglasili „revolucionarem pravoslavlja“.

Sveštenik Milićević (1982) rođen je u Beogradu, gde je na PBF stekao zvanje doktora nauka – doktorirao je na dogmatici, a na Filozofskom fakultetu ima master na Grupi za istoriju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

29 reagovanja na “Vukašin Milićević: Sveštenik iz Utiska”

  1. Vojnik koji dezertira uvek biva kažnjen. Nema upitnosti o ispravnosti stava njegove komande!

      • Kako bi tebi šef rekao, posao je posao, stoga izvuci paralelu ako već nisi uspeo sam

    • Da li to znači da ako ti neko naredi da počiniš zločin ,počinićeš ga ili ćeš se pobuniti znajući da je to protiv tvojih moralnih načela.Svi koji razmišljaju kao ti su potencijalno vrlo opasni jer nisu u stanju da preispitaju ispravnost naređenja i bezpogovorno se prepuštaju višem autoritetu,.

  2. Auuu, a koji mu je greh? Ubio čoveka? Zlostavljao decu? Ma ne, gore od toga – mislio svojom glavom i gostovao u Utisku nedelje. E ova prva dva greha se praštaju ali treći ne, to je, ipak, smrtni greh.

  3. Ovakva crkva ne zaslužuje da nosi naziv verska zajednica jer su oni kriminalizovana interesna zajednica koja podriva državu. Pored ovakve crkve srpskom narodu ne trebaju neprijatelji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.