„Doajen novinarstva Milorad Doderović – nastavlja Petković – to odlično zna i zato je svoj romaneskni prvenac posvetio temama o kojima jedino i vredi pisati. Okvir za priču o zabranjenoj ljubavi pronašao je u svom zavičaju, Gornjoj Jablanici, gde se ovakve antičke drame događaju i običnim ljudima. Osnovu za to daje im patrijarhalna tradicija koja nalaže da se moralne norme ne smeju prekršiti ni po koju cenu, a jače su i od svih zakona koje propisuju države, prolazne i često kratkotrajnije od ljudskih života“.

Sudbinski susret lepe Ramize i Bore planinska je pastorala koja nagoveštava idiličnost njihove ljubavi. Priča je to o Albanki iz sela Grabovac i Crnogorcu iz susednog Bukovca, koja će do svog tužnog završetka stići mnogo godina kasnije u Australiji.

„Ovo delo ostaje u međuprostoru između literature i publicistike“, navodi Petković na kraju, dodajući da je opterećeno težnjom da se za sve navedu tačni podaci i svi učesnici u pojedinim događajima. „Ako je verovati Danilu Kišu, književnost zahteva kombinaciju ironije i patetike, a s obzirom na to da je pisac zauzdao svoju duhovitost, žrtvujući je epskoj, guslarskoj tradiciji, uveren sam da će već u narednoj knjizi Milorad Doderović pokazati sve kreativne potencijale kojima raspolaže: i u narativu, i u formi kojom ga oblikuje“, završava Petković.