Prva epizoda, U ponoć, svi agenti… i uzima Dilanov stih za lajtmotiv, odnosno, njime počinje i završava se: U ponoć svi agenti / i nadljudska ekipa / Izlaze u lov na one / koji znaju više od njih.

„Tamo gde je DŽordž Orvel prekinuo, počeo sam da radim 1984. godine na onom što će se na kraju pretvoriti u Nadzirače“, pribeležio je Alan Mur u svom tekstu iz 1988. godine, u kome objašnjava da je radnju smestio u 1985, misleći da će Nadzirači moći da se pojave već te godine. I taj tekst nalazi se u ovom izdanju. Tu je i niz drugih tekstova, skica, ilustracija, naslovnih strana… koji zaokružuju priču o Nadziračima i njihovim autorima i čitaocima.

Jedan od najcenjenijih grafičkih romana svih vremena, premijerno je objavljen tokom 1986. i 1987. godine sa potpisom kompanije DC Comics. Autorski tim činili su Alan Mur (tekst) i Dejv Gibons (crtež), a za kolore se pobrinuo DŽon Higins.

„Vrhunsko umetničko ostvarenje posle kojeg u devetoj umetnosti ništa više neće biti isto“, u Srbiji je ranije već objavljivano u izdanju beogradskog Belog puta, ali se ovo izdanje Čarobne knjige, za koje je prevod uradio Goran Skrobonja, i (većim) formatom i kvalitetom štampe, i brdom dodatnog materijala, svakako može uzeti kao finalna varijanta na srpskom jeziku za sve ljubitelje devete umetnosti, prošle, sadašnje i buduće. Osim toga, sve se nalazi u jednoj knjizi.

„Kombinujući dodatne sadržaje dvaju najreprezentativnijih američkih izdanja (Absolute Edition i Deluxe Edition),Čarobna knjiga predstavlja najpotpunije izdanje Nadzirača koje se ikada pojavilo na našim prostorima“, objašnjavaju urednici ovog izdavača.

Pre ulaska u ovaj projekat, Mur je već pokazao svoj talenat u stripovima Miracleman, Čudovište iz Močvare i V kao Vendeta, gde je, takođe, pokazao ambiciju da strip-medij tretira kao ozbiljnu literaturu, istovremeno mu ne oduzimajući suštinske elemente strip-estetike, kao što su vizuelno pripovedanje, akcija…).

Gibons, koje bio sličnih uverenja, potekao iz andergraund izraza, nametnuo se kao njegov pravi izbor. A, da bi priča dobila hepiend morao je postojati i izdavač: DC Comics prihvatio je Nadzirače, ali vrlo oprezno. Jedan od uslova bio je da Mur kreira nove kostimirane likove za ovaj strip, kako DC-vlasništvo ne bi, na bilo koji način, bilo oštećeno. Ostalo je istorija.

Povezani tekstovi