Dobra saradnja sa Mađarskom u oblasti kulture 1Foto: Ministarstvo

Kako se navodi u saopštenju, najvažnija tema ovog bilateralnog sastanka bila je implementacija Programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture između Vlade Srbije i Vlade Mađarske za period od 2018. do 2020. godine, koji je potpisan 9. februara 2018, u okviru zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Mađarske, održane u Budimpešti.

Tokom razgovora naveden je dobar primer uspešne kulturne saradnjNarodnog pozorišta iz Beograda i Narodnog pozorišta iz Budimpešte, koje večeras i sutra gostuju sa dve predstave „Vrteška“ i „Bank Ban“ u okviru manifestacije „Nedelja mađarske kulture u Srbiji“.

„Ministar Vukosavljević je insistirao da, uprkos činjenici da je saradnja u oblasti prevodilaštva veoma razgranata, treba uložiti dodatne napore da se postigne napredak u ovoj grani kulturne razmene. Kao povod za namenski program u Mađarskoj mogao bi poslužiti izlazak iz štampe, koji se uskoro očekuje, prevod knjige Milivoja Pavlovića „Venac od trnja za Danila Kiša“, kao i zapaženi uspeh koji je delegacija Republike Srbije postigla na međunarodnom sajmu knjiga u Budimpešti“, saopštilo je ovo ministarstvo.

Na sastanku su potvrđene inicijative za podizanje spomenika Janošu Hunjadiju u Zemunu, kao i postavljanje spomen ploče Nikoli Tesli koja bi trebalo da bude postavljena u rekonstruisanom parku Varošliget 2020. godine.

Kako je navedeno, ministar Vukosavljević se zahvalio mađarskom kolegi na zajedničkoj saradnji prilikom realizacije projekta obnove sinagoge u Subotici, kojim se Vlada Republike Srbije pridružila zemljama Evropske unije u obeležavanju 2018. kao „Godine evropskog kulturnog nasleđa“, sa ciljem promovisanja bogatstva kulturne različitosti, nasleđa i interkulturnog dijaloga. Ovom prilikom domaćini su pohvalili napore mađarske strane na dosadašnjoj saradnji u okviru realizacije inicijative za proglašenje Novog Sada kao Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, uz želju za dalji nastavak ovog uspešnog projekta.