Nastavljajući istraživanje Frojdovog života i dela, poznati psihoanalitičar, dr LJubomir Erić u novom tomu svoje velike sinteze bavi se Frojdom u prve dve decenije 20. veka. U tom periodu veliki naučnik piše neka od svojih ključnih dela, sprovodi i prezentuje neka od svojih najvažnijih istraživanja, osniva najpre Psihološko društvo sredom, a potom internacionalizuje i organizuje psihoanalitički pokret, što će ga dovesti do osnivanja Međunarodnog udruženja psihoanalitičara, stvara svoja najvažnija prijateljstva i neprijateljstva, utemeljuje psihoanalizu kao uticajnu naučnu disciplinu.

Posebno mesto u organizovanju i širenju međunarodnog uticaja psihoanalitičkog pokreta ima Tajni komitet sastavljen od Frojdovih najvernijih sledbenika. Zamišljen kao najuže jezgro psihoanalitičkog pokreta, Tajni komitet funkcioniše kao tajna organizacija čiji pripadnici imaju prsten kao simbol članstva, dok delovanje komiteta izaziva brojne kontroverze, a kasnije i trzavice među članovima.

„Priča o Tajnom komitetu je priča o vernosti i izdajstvu, upornosti i bezobzirnosti, čovekoljublju i sebičnosti. To je priča o ljudima koji su verovali da preoblikuju čovekov život, ali njihove ljudske slabosti nisu mogle da nose teret samonametnute odgovornosti“, kaže Erić.

Prvi tom, objavljen kod istog izdavača pre dve godine, govorio je o ranom Frojdu, o periodu u kome se uobličavaju neke od njegovih ključnih ideja, ali i o periodu u kome Frojd sopstveni životni izbor pretvara u istinsku misiju, osvetljava život i stvaralačku avanturu Sigmunda Frojda, ali i čitavo vreme u kome je takva posvećenost bila moguća i čak očekivana. Treći tom knjige o Frojdu autor će zaokružiti tokom naredne godine.