U priči o odrastanju (dva školska druga) Semafor obrađuje veoma aktuelne teme: vršnjačko nasilje, nasilje u porodici, drogu i druge probleme i poroke koji uništavaju mlade, a sa druge strane promoviše vrednosti poput tolerancije, dobrote, sticanje znanja i veština, opraštanje i razumevanje.

Mlade čitaoce autorka ujedno upoznaje i sa Azerbejdžanom, zemljom zanimljive istorije i bogatog kulturnog nasleđa, te sa glavnim gradom te države Bakuom, u kome je raspust proveo jedan od glavnih junaka romana. NJegovi doživljaji i saznanja o ovoj prijateljskoj zemlji zainteresovali su i druge učenike koji su poželeli da i sami posete zemlju vatre i grad vetra.

Anđelka Bogdanov prvi put se predstavila zainteresovanim čitaocima pre pet godina, kada je objavila knjigu Pet srpskih zvezda (Feniks libris i Neven iz Beograda).

Autorka je u toj knjizi obradila radno-životne biografije Ruđera Josipa Boškovića (1711-1787), Mihajla Idvorskog Pupina (1854-1935), Nikole Tesle (1856-1943), Milutina Milankovića (1879-1958) i Mileve Marić Ajnštajn (1875-1948).

 

Povezani tekstovi