Suočavanje sa osvetom za silovanje u prošlom ratu 1

Roman Osvetnice mešavina je krimića, feminističke utopije, bestijarija, sa jakim umecima jugonostalgije… uz putopis. Ima i nekoliko pesama. Morala sam da upotrebim mnogo žanrova da bih se suočila sa osnovnom temom, osvetom za silovanje u prošlom ratu – predstavlja nagrađivana književnica Svetlana Slapšak svoj novi roman koji je nedavno objavila beogradska Laguna.

Radnja ovog romana odvija se u Parizu, Beču, Pragu, NJujorku i Vermontu, dok glavni junaci pokušavaju da razreše slučaj misterioznog ubistva i otkriju organizaciju koja stoji iza njega.

„Napravljeno je dosta dokumentarnih obrada, koje su izvesno vredne, ali skoro ništa o osveti – a ni pravih slučajeva osvete nije bilo. Silovane žene bile su u literaturi, u svom životu i u društvima u kojima su živele, za jednokratnu upotrebu. Zato mi se činilo da treba taknuti u tu temu, inače prepuštenu patrijarhalnim gospodarima, koristoljubivim autorima i autorkama, i misliti kako im se moglo pomoći, šta im je bilo najpotrebnije: ljubav i briga drugih žena, ljubav, u svakom obliku. Ništa od boljeg života nisu dobile, osveta je morala tinjati negde u tim zabranjenim i potisnutim životima. Da bi se mogla čitati, knjiga je morala zazivati i smeh, i suze, svašta neočekivano, i razne ženske priče. Sudovi žena postoje, neki su i imali uspeha, ovo vreme jeste vreme velike revizije odnosa soja (moj termin za rod). Daleki uzor, doduše obrnuti, jeste roman baronice Eme Orči Crveni bedrinac, u kojem muž sa svojim prijateljima krišom izvodi herojske podvige tako da ga žena, nekadašnja glumica, dugo ne prepozna. Moj bedrinac je plavi, ženski cvet, tajno žensko udruženje koje izvodi podvige… I to je odnos junakinje sa junakom, detektivom: njemu je potrebno nešto vremena da je prepozna“, objašnjava autorka, dodajući da je ova knjiga drugačija u odnosu na njeno prethodno stvaralaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.