Tihi šapat u sveopštoj galami 1

Čitav jedan ljudski vek u kojem je teatar bio početak i kraj svega iskustveno, neretko dosežući nivo čiste nauke, profesor Bajčetić je podastro budućim generacijama teatralaca, koji na njihovu žalost nisu imali priliku na časovima i seminarima drugovati i razmenjivati energiju sa ovim čarobnjakom pozorišne pedagogije. Podastro je svoje režisersko znanje i iskustvo, a svaka od ovih knjiga ima svoj poseban značaj.

Knjigu Beseda o ćutanju Bajčetić je podnaslovio: zbirka članaka, ogleda i zapisa. Samu knjigu čine celine: Bespuća: Pozorišna bespuća, Gavelin monolog, Bojan Stupica, Reč o srpskom pozorištu: ili porta; Tragovi: O tragovima Pozorišnog oktobra – danas, Lunačarski i njegovo doba, Sudbina Mihaila Čehova, Zaostavština i legenda; Realizam apsurda: Predstava posle predstave, Pozorište panike, Protiv nekadašnje avangarde, Realizam apsurda; Ogledalo: Tadeuš Lomnjicki, Inokentij Smoktunovski, Ogledalo ili speculum, Postupak, ili: Anđeo sedi na kamenu i Pogovor: Čehov kao didaskalos i Političko pozorište, O teatrokratiji i Napomene.

U bespućima današnje pozorišne umetosti, kao i u svim drugim oblastima života i stvaralaštva, mudri glas profesora Bajčetića kao da dolazi iz dubina helenskih prostora. Analizom pojedinih režiserskih postupaka kao i pojava u savremenom teatru čini se kao snažan korektiv i praktičara i teoretičara u scenskoj umetnosti.

Kao znalac istorijskog i u životu i u pozorištu Bajčetić, pre svega, retko minuciozno analizira viđeno i doživljeno, a potom izvodi na ravan naučne uopćenosti umetničke procese.

Vanserijskim smatram Bajčetićev esej o glumi Inokentija Smoktunovskog…

Dobro je da je Fondacija Predrag Bajčetić objavila ovu knjigu istinskih teatrološko-kritičkih sudova, jer današnja slabašna, mucava teatrološka i kritička misao u Srbiji i u regionu bar ima od koga učiti kako se kritički prosuđuje, a potom i artikuliše teatrološka misao briljancijom intelektualno nadmoćnog stila.

Bajčetićeva svedočenja i teatrološka analitika o radu Gavelle i Stupice tek će biti značajna za ozbiljna uobličavanja teatrološke misli o ovim genijima režiserskog štapića.

Pišući o tragovima pozorišnog oktobra, o Lunačarskom i njegovom dobu, Pozorištu panike, o realizmu apsurda, zatim o estetici Tadeuša Lomnjickog, o Čehovu kao didaskalosu Predrag Bajčetić razvija fugu teatralijanu prefinjenim stilom!

Bojana Vujadinović, glavna i odgovorna urednica, najzaslužnija je za objavljivanje ove knjige, koja je i dokument i umetnički analitična radionica. U našoj književnosti o teatru retko dragocena i nezaobilazna knjiga.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.