Upečatljiv portret rađanja impresionizma 1

Ljubavna priča o životu Eduara Manea – Devojka sa ljubičicama pojavila se nedavno sa potpisom Vulkan izdavaštva, u prevodu Sanje Bošnjak.

Nova knjiga Elizabet Robards namenjena je prvenstveno čitaoci koji uživaju u neobičnim i uzbudljivim pričama o životima umetnika, a Devojka sa ljubičicama oslikava nežnu i strastvenu ljubav jednog od najvećih slikara svih vremena, Eduara Manea, i Berte Morizo.

Nežnim potezima četkice, među lepotom i raskoši pariskih salona, ova priča slika upečatljiv portret rađanja impresionizma.

Šezdesetih godina 19. veka Parizom duvaju vetrovi promena, a briljantni mladi umetnici bune se protiv uštogljenih pravila prošlosti kako bi slobodno istraživali nove stilove stvaranja – i smele nove načine života.

Strastvena, lepa i talentovana Berta Morizo hrabro korača ispred svog vremena i sledi svoj san: da postane priznata slikarka.

Budući da je žena, često ostaje u senci svojih muških kolega i prijatelja, među kojima su Mone, Pisaro, Dega.

Osim kao genijalni slikar impresionizma, Mane je u pariskim krugovima poznat kao bestidni razvratnik, nesputan i neodoljiv, okružen skandalima. Jedan susret u Luvru biće dovoljan da između ovo dvoje umetnika sevnu varnice.

Mane postaje Bertin mentor, učitelj i ljubavnik, a ona njegova muza, ovekovečena na brojnim platnima.

Sve to čitaoc će pronaći u ovoj knjizi, koja na svakoj stranici slavi život i umetnost, koja bez zadrške govori o strasti i ljubavi i upoznaje ga sa najiskrenijim osećanjima dvoje slikara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.