U zbirku su ušle priče nastale tokom poslednjih šest godina, većina ih je objavljena u ex-yu periodici i u zbornicima internacionalnog časopisa „Signal“, gde objavljuju autori na tragu novih metoda pisanja, bavljenja avangardom i umetnošću uopšte.

Oni koji su već čitali pripovetke Adrijana Sarajlije, znaju da je stereotipno bavljenje uobičajenim temama kod njega prevaziđeno i da je on svojom lakom rukom otvorio mnoge nove dveri koje vode u tamne oblasti horora, spekulativne fikcije i naučne fantastike, vraćajući u već dobrano iscrpljenu i monotonu žanrovsku scenu svežinu i izazov novih sadržaja i metoda pripovedanja.

Za razliku od prve zbirke, „Manufaktura G“, u „Golim glasovima“ nalaze se priče naučno-fantastičnog raspoloženja (skoro sve) i sve spadaju u fazu intenzivnog nastojanja pisca da izgradi jednostavni i pitki stil pripovedanja u kratkoj formi, u čemu je već od samog početka ostvarivanja te namere uspeo. Sve priče su kratke, maksimalno ergonomične i minimalističke.

Sadržajno, obuhvataju veoma raznovrsne teme, od klasičnog panč-lajn SF do humoreskne obrade klasičnih zavrzlama. U nekim pričama preovlađuje poetski naboj („Macuharin okean“), u nekim lepota pripovedanja („Leptir“) a u nekim zalazi u visoke sfere spekulativne fikcije („Yahk“, „Sneško“ i „Šta je Bob hteo da kaže“). Sve u svemu, ova zbirka predstavlja veliki pomak u SF produkciji, koja je ionako posustala čak i u svetskim razmerama, i sigurno će poslužiti kao inspiracija onima koji se i dalje bave ovom vrstom književnosti a imaju problema s pristupom istoj zbog drugačijeg duha vremena koji je zavladao.

Adrijan Sarajlija rođen je 1976. u Zvorniku. Novele, pripovetke i kratke priče objavljivao je u srpskim i regionalnim antologijama fantastičke književnosti. Pored samostalnih zbirki priča autor je i romana „Ogledalo za vampira“ koji je 2012. uvršten u širi izbor za „Ninovu“ nagradu. Aktivni je član signalističkog umetničkog pokreta. Autor je i koautor u više desetina stručnih publikacija iz područja urođenih poremećaja metabolizma, kliničke genetike i drugih oblasti pedijatrije.