Zataškavanje slučaja Savamale 1

Vesna Rakić Vodinelić: Dok god traje ovaj režim, nemam iluzija da će se taj slučaj ponovo otvoriti. Nakon što je 2016. otvorena fingirana istraga, godinu dana se nije ništa dešavalo, da bi se u martu 2017. godine Više tužilaštvo u Beogradu proglasilo nenadležnim za taj slučaj. Nakon toga se pojavljuje Goran Stamenković, šef smene, koji priznaje krivicu i zaključuje sporazum sa Tužilaštvom na osnovu koga je kažnjen uslovno na pet meseci zatvora. Naravno, ni on, ni Tužilaštvo nisu podneli žalbu protiv te presude, pa je tako ceo slučaj dobio farsični završetak.

Radomir Lazović: U operaciji rušenja učestvovale su razne gradske službe. Isključena je ulična rasveta. Elektrodistribucija je potvrdila da je iz uprave grada nekom poprečnom vezom naloženo isključivanje struje u tom delu Beograda. Parking servis je uklonio automobile koji su smetali rušenju. Gradska čistoća te večeri nije čistila Hercegovačku ulicu. Sve je bilo pripremljeno za rušenje. Bageri su čekali spremni na pola kilometara od Hercegovačke, a vlast se pravi da ne zna kako su se oni odjednom pojavili. Nakon rušenja pokrenut je celokupni državni vrh da se ovaj slučaj zataška. Večer uoči protesta, na koji je naša Inicijativa pozvala građane, širi se vest da će u Bosni izbiti rat. Bivša supruge Siniše Malog izjavila je u jednom intervjuu da joj je suprug rekao da je učestvovao u organizaciji rušenja. Imali smo i priznanje Aleksandra Vučića da je gradski vrh umešan u rušenje.

Rakić Vodinelić: Da su policija i Tužilaštvo nezavisni i da su profesionalno vodili istragu, došlo bi do sudskog procesa. U ovom slučaju do procesa nije došlo, jer je cela stvar završena sporazumom između Gorana Stamenkovića i tužilaštva, tako da je sada teško doći do Strasbura. Jedini način da se autoritarna vlast spreči da zataška stvar je da se promeni.

Lazović: Prepucavanjem policije i Višeg Tužilaštva nastao vakuum u kome su i jedni i drugi izbegavali da pokrenu istragu. Mislim da je i na Tužilaštvo i na policiju napravljen ogroman pritisak da se slučajem Savamala uopšte ne bave kako bi se cela stvar zataškala. U isto vreme funkcioneri vladajuće stranka su govorili – pustimo policiju i Tužilaštvo da rade svoj posao, jer oni vrlo dobro znaju da su obe te institucije u njihovim rukama.

Rakić Vodinelić: Ne znam da li je izvršen pritisak da se slučaj prebaci na niže tužilaštvo, jer se na te ljude lakše utiče, ili je neko u Višem tužilaštvu pokazao neku vrstu otpora. A zašto nije objavljeno ime tužiteljke koja je vodila postupak? Oni su to opravdavali time da javnost ne bi na nju vršila pritisak. Međutim, meni je najverovatnije da je Više tužilaštvo htelo da se otarasi tog slučaja i da ga prepusti nižem tužilaštvu, pa da ono nađe način kako da celu stvar zatvori.

Lazović: Mi smo se nakon Vučićeve izjave da je odgovoran vrh gradske vlasti ponadali da ovaj sistem ipak nije tako strašan kao što smo mislili. Ali ubrzo smo videli da je to bila samo prazna priča, jer je režim nastavio da vrši pritisak na sve one koji su se usprotivili rušenju i da ih maltretira. Ipak, mislim da svojim akcijama nismo dozvolili da se Vučić nađe u ulozi donosioca pravde. Jer, nas ne interesuje da li će on da kaže ko je kriv. On nas interesuje samo kao svedok, kao neko ko je umešan u celu stvar, a ne kao neko ko presuđuje i određuje koliko je ko kriv.

Rakić Vodinelić: Njihov sistem vrednosti počiva na – učini mi, učiniću ti, daj mi, daću ti. Dakle, na podmazivanju svakojake vrste. Sa stanovišta tog sistema vrednosti bivši gradonačelnik Mali se smatra vrlo uspešnim čovekom koji sasvim opravdano napreduje u karijeri. Gospodin Lazović je pomenuo svedočenje Marije Mali, bivše supruge Siniše Malog. Ona je u jednom intervjuu pomenula da joj se suprug pohvalio kako je učestvovao u organizovanju rušenja u Savamali. I šta se posle toga dogodilo? Dogodilo se to – da je suprotno odluci suda kojom je staranje nad decom bilo povereno Siniši Malom, sve troje dece otišlo kod majke. I majka je ućutala.

Lazović: Nakon izjave Marije Mali o ulozi njenog supruga u rušenju u Savamali 10.000 ljudi je protestovalo ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva zahtevajući da izvršioci i organizatori rušenja, između ostalog i Siniša Mali, snose odgovornost. I šta se nakon toga desilo? Ja sam zbog organizacije tog protesta osuđen da platim 100.000 dinara.