Značaj humanističkih nauka za psihologiju 1

Teorijska psihologija smelo postavlja krupna pitanja i to ni manje ni više nego svojoj matičnoj oblasti – psihologiji.

Neugodno istinita i opasna po instant psihologe i koučeve, dragocena svima koji, stupajući u dijalog sa psihologijom, žele da unaprede ovu nauku u krizi.

Kritičko preispitivanje psihologije se, ističe prof. dr Veljko Jovanović, često tumači kao otpadništvo i neprijateljstvo prema svakoj psihologiji, što kritičara stavlja na ničiju zemlju, mesto boravka koje će mali broj psihologa mirno prihvatiti.

Knjiga koja je ozbiljno uzdrmala javnost – Skica teorijske psihologije Tomasa Tea, stiže pred čitaoce u Srbiji, zahvaljujući IK Clio i prevoditeljki Biljani popović.

„Ova knjiga pokazuje da ukoliko želi da dostigne dublje, obuhvatnije i smislenije razumevanje ljudskih bića i izbegne ćorsokake trivijalnih empirijskih podataka, psihologija mora da uvaži značaj koji za razumevanje čoveka imaju filozofija, istorija i umetnost, oblasti koje akademska psihologija uglavnom vidi kao smetnju spoznavanju prave prirode čoveka. Stoga, ova knjiga, iako prvenstveno namenjena psiholozima i studentima psihologije, može da bude zanimljiva i korisna i čitaocima koji dolaze iz oblasti drugih društvenih i humanističkih nauka.“ (prof. dr Veljko Jovanović).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.