1 od 5 miliona: Vučić bi da legalizuje svoj lični progon medija, organizacija i kritičara vlasti 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Pokret „1 od 5 miliona“ zahteva od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „pod hitno prekine obračun sa medijima, organizacijama i pojedincima koji nastupaju kao kritičari vlasti“.

Članovi Pokreta smatraju da je Vučić napravio „monstruozni iskorak“ – optužujući NVO i medije za pranje novca i finansiranje terorizma.

Pokret smatra da je dopis, koji je Uprava za sprečavanje pranja novca uputila bankama, a koji se odnosi na podatke o svim novčanim transakcijama za 57 organizacija, medija i pojedinaca, zloupotreba zakona.

„Odavno je jasno da predsednik SNS po svojim fiokama čuva spiskove “nepodobnih” i preko režimskih tabloida vodi ratove sa izmišljenim neprijateljima. Sada je najgrublje zloupotrebio i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kako bi legalizovao progon onih koji mu nisu po volji“, tvrde iz „1 od 5 miliona“.

„Ovo je lični rat presvučenog radikala, istog onog koji je svoje prvo medijsko krvoproliće sproveo još 1998. godine, a etiketiranje medija kao stranih agentura i plaćenika sprovodio do danas, bez prekida“, navodi se u saopštenju Pokreta.

Članovi Pokreta zahtevaju i da Uprava za sprečavanje pranja novca da ne učestvuje u ličnom ratu predsednika vladajuće stranke, da objavi dokumenta i javnosti objasni na osnovu kojih dokaza je sastavljen spisak medija, organizacija i pojedinaca koji je poslat bankama.

„Usput, Uprava bi mogla da se pozabavi i tokovima novca i brojnim nezakonitim poslovima svog šefa Siniše Malog, kojeg je i sama svojevremeno istraživala zbog učešća u pranju para“, poručuju iz Pokreta „1 od 5 miliona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari