AFP: Putin u Srbiji dočekan kao zvezda 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je u Beogradu doček dostojan zvezde, s crkvenim zvonima, topovskim plotunima, Migovima i ulicama okićenim bojama ruske zastave, navodi danas agencija Frans pres (AFP).

Kako navodi francuska agencija, srpske vlasti nisu štedele na dočeku „dragog predsednika Putina“, „dragog prijatelja“ koji je danas odlikovao svog domaćina predsednika Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog.

Grupa građana iz cele zemlje je priredila šetnju dobrodošlice ruskom lideru u Beogradu, završenu ispred Hrama svetog Save. Uz istorijske, verske i kulturne veza sa „velikim slovenskim pravoslavnim bratom“, Srbi prepoznaju i podršku Moskve po pitanju Kosova, piše AFP.

Iako želi da uđe u EU Srbija odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi, uvedenih posle pripajanja Krima. Međutim, navodi AFP, topao doček u Beogradu ne može da nadomesti udarce koje je Rusija pretrpela na Balkanu.

Moskva nije uspela da spreči ulazak Crne Gore u NATO 2017, što je put kojim se kreće i Makedonija. Ako vlasti u Skoplju budu uspešne u ispunjenju svojih želja, svi susedi Srbije sem Bosne i Hercegovine biće u NATO, piše francuska agencija.

Razlog za to je, prema AFP, lider Srba u BiH Milorad Dodik koji će danas imati odvojeni sastanak s Putinom. Dodik je u utorak osudio želju zapada za dominacijom na Balkanu, nazvavši je „značajnim faktorom destabilizacije“.

Prema istraživanju iz decembra 2017. koje je sprovela srpska vlada, četvrtina stanovnika Srbije smatra Rusiju najvećim donatorom, dok je isti broj mislio da je to EU.

Iz Evropske unije ili njenih članica, navodi AFP, dolazi 75 odsto pomoći Srbiji, dok Rusija nije ni među prvih devet na listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari