Akademiku se odazvao samo Savez za Srbiju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Do početka ovog meseca zvanično se samo opozicioni Savez za Srbiju obratio predsedniku Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladimiru Kostiću, nakon njegovog poziva da konačno počne dijalog u Srbiji, nezvanično saznaje Danas.

Ovu informaciju nismo uspeli da proverimo u SANU jer nam je rečeno da akadamik Kostić „nije u mogućnosti da u ovom trenutku odgovori na pitanja zbog zdravstvenih razloga“.

Kostića smo između ostalog pitali da li ga je neko, i ko, sa političke scene kontaktirao i izrazio želju za učešćem u dijalogu i da li je o tome razgovarao sa nekim od predstavnika vlasti, odnosno da li su ga kontaktirali predsednik, premijerka, neki članovi vlade ili pak rukovodstva najveće i najuticajnije partije u Srbiji.

Predsedavajući Saveza Janko Veselinović za Danas kaže da je ova organizacija javno saopštila da podržava Kostićevu ideju.

– Ako se na taj predlog Aleksandar Vučić nije odazvao, a izgleda da nije, to pokazuje da nije za dijalog već za diktaturu, uz lažnu opoziciju – zaključuje Veselinović.

Predsednik SANU Vladimir Kostić je u autorskom tekstu u nedeljniku NIN 20. maja naveo da uviđa da je autoritarnost politike i urušavanje institucija ugrozilo demokratiju u Srbiji do mere, kako je ocenio, da su građani ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu.

Kostić je pozvao da „konačno“ otpočne dijalog u Srbiji kako društvo ne bi „po nekom zlokobnom pravilu ponavljalo iste zablude i greške“.

Kako je napisao, piše zato što ga uznemirava osećaj da društvo u Srbiji upravo ulazi u „spiralu nasilja“ i da ono sa neprihvatljivom ravnodušnošću i neodgovornošću posmatra „sevanje povremenih varnica“.

Kazao je da se politički diskurs u Srbiji uglavnom zasniva na negativnom otklonu od „drugog koji su pakao“.

„Iscrpljeni od podela, mi ih i dalje kompulzivno ponavljamo, a naše podele obično teže da budu konačne. Nema nevinih, ali je opšte mesto da je odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti jer su i instrumenti zaplitanja i rasplitanja najvećim delom u njihovim rukama“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari