Ako ne bude slobodnih, neće biti nikakvih izbora 1Foto: BETA/ Branislav Božić, Milan Obradović, FoNet/ Ognjen Stefanović

Bojkotom redovnih izbora na svim nivoima naredne godine opozicija rizikuje gubljenje vlasti u tri najnapadanije lokalne samouprave u proteklom periodu Šapcu, Paraćinu i Starom Gradu.

S obzirom na čvrstinu stava da se na izbore neće izaći ako izborni uslovi ne budu fer i jednaki za sve učesnike čini se da je opozicija svesna te posledice svoje političke odluke. Međutim, iz opozicije poručuju da ako ne budu stvoreni uslovi za demokratske izbore, izbora neće ni biti. Odnosno da će ljudi tog dana izaći na ulice i neće dozvoliti lažno glasanje, i da se sada krećemo ka opštoj građanskoj neposlušnosti jer vlast odbija dijalog sa opozicijom.

Naredne godine slede redovni izbori na svim nivoima, a prema najavama vlasti oni će biti održani u martu ili aprilu. Opozicija već pola godine traži da vlast ispuni njene zahteve koji se odnose na slobodu medija, pogotovo javnih servisa, ali i na uslove u kojima se održava izborni proces od njegovog početka do kraja.

Vlast ima još par meseci da to uradi, ne bi li bar šest meseci uoči izbora, mediji radili profesionalno i građanima omogućili da sliku stvarnosti stvaraju i procenjuju na osnovu informacija koje nudi vlast ali i opozicija. Sudeći prema njenim dosadašnjim reakcijama teško da će do pomaka doći, a da on ne bude kozmetički.

Osim gubljenja vlasti u opštinama koju su proteklih godina čuvali od naprednjaka, pitali smo opoziciju vidi li još neki politički rizik bojkota redovnih izbora sa kojim je spremna da se nosi i kako će građanima objasniti tu svoju odluku.

Gradonačelnik Šapca i predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović upitan o rizicima bojkota pogotovo o riziku da više ne vodi taj grad kaže da bez ozbiljnog dijaloga opozicije i vlasti, koji bi doveo do slobodnih izbora klizamo ka ozbiljnom sukobu.

– Vučić je tvorac ove rušilačke atmosfere. Ako ne bude slobodnih izbora verujem da neće biti nikakvih izbora. Krećemo se ka opštoj građanskoj neposlušnosti – kaže Zelenović za Danas.

Dok predsednik DS Zoran Lutovac smatra da će se građanima mnogo lakše objasniti bojkot nego učestvovanje na izborima koji nisu slobodni i pošteni, gde nema slobodnih medija, gde se birači ucenjuju, gde se manipuliše, gde se ne sankcionišu nepravilnosti….

– Političke posledice davanja legitimiteta neslobodnim i nepoštenim izborima sprovedenim u medijskom mraku bili bi pogubni po naše društvo i građane. Od odlučnosti i istrajnosti građana da se svi zajedno izborimo za nešto što nam pripada – slobodne izbore i normalno društvo – zavisiće političke posledice bojkota. Dakle, od nas zavisi – navodi Lutovac za Danas.

Lider Dveri Boško Obradović na pitanje o rizicima postavlja kontrapitanja.

– Znate li u kakvoj državi živimo i kako izgledaju izbori na svim nivoima? I koliko su do sada bile loše posledice izlaska na takve izbore – pita Obradović. Prema njegovim rečima, zbog toga nema izbora bez fer i poštenih uslova.

– Ako vlast ne obezbedi uslove za fer i poštene izbore onda će izbori tog lažnog izbornog dana biti na ulici – navodi on. A na pitanje šta to znači, kaže da znači da nema i neće biti izbora bez fer i poštenih uslova.

– Narod će taj dan izaći na ulice i neće dozvoliti lažne, unapred pokradene izbore – zaključuje Obradović.

Osuda pretnji

Nebojša Zelenović, lider ZZS, najoštrije je osudio pretnje smrću upućene piscu Marku Vidojkoviću i novinaru Nenadu Kulačinu, autorima i voditeljima emisije „Dobar, loš, zao“ na Televiziji Šabac i pozvao nadležne organe da najhitnije reaguju na ovaj duboko zabrinjavajuć akt nasilja, identifikuju odgovorne i adekvatno ih sankcionišu.

„Još jednom upozoravam: Srbija je ogrezla u nasilju. Naše društvo se nalazi u jednoj izuzetno opasnoj situaciji. Pretnje nasiljem nezavisnim novinarima, ali i bilo kome drugom ko se usudi da iskaže mišljenje različito od onoga što nam govori režim, svakodnevnica su u Srbiji, a stvar se sve češće ne završava samo na pretnjama. Samo u proteklih sedam meseci imali smo preko petnaest slučajeva pravog fizičkog nasilja – prebijanja, uništavanja imovine i drugih ozbiljnih, teških krivičnih dela – sa upravo ovakvim motivacijama u pozadini. Stvar ne ide na bolje. Ovo je ozbiljna državna i društvena kriza do koje nije došlo slučajno. Ona predstavlja direktan rezultat dubokih podela među građanima na čijem stvaranju režim Aleksandra Vučića predano radi već osmu godinu za redom“, naveo je Zelenović u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari