AKPA: Pravosuđe ne sme biti predmet izborne kampanje 1Foto: AKPA (Arhiva)

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) izrazio je zabrinutost zbog, kako su naveli, negativne atmosfere koja se stvara u pravosuđu u kojoj se ugrožava njegov autoritet i time utiče na postupke.

„Čini se da komentarisanje suđenja, oštri odnosi, u kojima se pravosudni akteri kritikuju često bez ikakvog osnova, jesu u vezi sa skorašnjim parlamentarnim izborima. Stvaranje takve atmosfere ugrožava poverenje u pravosuđe i posledica je činjenice da u našem sistemu ne postoje delotvorna pravna sredstva kojima bi pravosuđe moglo da sankcioniše neprimerene uticaje. AKPA smatra da prvenstveno najviši pravosudni organi i strukovna udruženja treba da ponude takva sredstva, te ih pozivamo da otvore ovu temu“, navode iz AKPA.

Reforme koje se tiču Ustava, temeljnih procedura na kojima počiva pravni sistem, odnosa sudske sa drugim granama vlasti ne treba, navode, da budu tema političke kampanje, već predmet otvorene analize u procesu dijaloga.

„Isto se odnosi na procedure kojima se ispituje odgovornost svakog nosica pravosudne funkcije zbog postupnja u pojedinom predmetu. One postoje i potrebno ih je poštovati, jer se u suprotnom unosi nestabilnost u ceo sistem, što stvara dugotrajne negativne posledice“, kažu iz kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari