Aleksić: Rebalansom se kupuje naklonost građana pred izbore 1Miroslav Aleksić Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Suficit u ovogodišnjem budžetu koji iznosi 46,6 milijardi biće iskorišćen za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u francuskim francima, kao i za kapitalne investicije, rekao je Siniša Mali, ministar finansija.

Mali je to rekao opbrazlažući pred pooslanicima Skupštine Srbije izmene Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o PDV, napominjući da se prvi put posle pet godina radi „pozitivni rebalans“, zbog viška a ne manjka prihoda u državnoj kasi.

Poslanici vladajuće većine , uz brojne pohvale Vladi i predsedniku države najavili su da će podržati predloženi rebalans,  a brojne podrške stigle su i na račun samog ministra finansija, uz opasku da ono što se dešavalo u Rektoratu nije akademsko, već političko pitanje. Poslanici opozicije ocenili su, međutim, da se ovim rebalansom kupuje naklonost određenih kategorija građana pred izbore i da je sve to deo izborne kampanje.

Ministar finansija je objasnio da će od 1. novembra ove godine plate u javnom sektoru će biti povećane od osam do 15 odsto, a najveće povećanje dobiće medicinske sestre, dok će lekari imati povišicu od 10 odsto. Penzioneri će, kako je najavio, početkom decembra dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a 1. janura penzije će biti uvećane, kako se sada procenjuje, izmedju 5,1 i 5,5 odsto.

„Rebalansom ovogodišnjeg budžeta predviđena su i izdvajanja za dužnike u francima jer želimo da pomognemo ljudima koji su protestovali gladju iz očaja“, rekao je Mali i dodao da će višak novca u budžetu biti upotrebljen i za izgradnju autoputeva, a najviše, oko 14 milijardi dinara, za Moravski koridor koji će spajati Koridore 10 i 11.

Tokom rasprave o rebalansu budžeta Ivan Bauer, poslanik SDPS podsetio je da država već nekoliko godina ima suficit u budžetu, a da je ove godine odlučeno da se ta sredstva usmere na nešto korisno i dobro.

On je istakao da se ne slaže sa kritikama povećanja plata i jednokratne pomoći penzionerima, jer su građani podneli najveći teret fiskalne konsolidacije i imaju neka očekivanja, te im se ne može reći da je bajka da će životni standard rasti, već je potrebno odužiti im se jer su bili trpeljivi.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da Srbija ima plus u državnoj kasi i da je vlast mogla da usmeri više para i ka penzionerima i medicinskom osoblju, ali da bi to bilo neodgovorno i da se aktuelna vlast nikada više neće tako ponašati. On se osvrnuo i na nedavnu blokadu rektorata napominjući da oni koji su blokirali Rektorat BU trebalo je da blokiraju prostorije svojih politučkih opcija, jer su njihovi lideri krivi što su toliko nesposobni da predstave alternatiuvu vladajućoj koaliciji i ne mogu čak ni da politički prežive, pa se hvataju za floskulu bojkota .

„Sve je to ministre već viđno, i protesti i bojkot i tužakanje države u inostranstvu i čak ni u kratkoročnom smislu to ne može da im donese političke poene ,ali se šalje loša slika javnosti iz Srbije“, reako je Milićević .

I predsednik Jedisntvene Srbije Dragan Markjović Palma ocenio je da je ministar Mali dobro obavljao posao ,obzirom u kakvom ambijentu je radio. Osuđujući blokadu Rektorata od šačice studenata upitao je gde to u svetu ima da se Rektorat bavi politikom.

„Ja stvarno ministre želim da vam čestitam na vašem trudu i radu, dali ste veoma visok rezultat. To što radi opozicija i kritikuje da je u Srbiji sve crno podseća me na sinoćni rezultat u fudbalu Bajern-Totenhem. Bajern je pobedio 7:2 i oni kažu znaš šta ne valja sudija … Sinoć smo mi mogli da vidimo rezultat u Ligi šampiona“, rekao je Marković i dodao da je rebalans predložen jer država vraća građanima njihove pare, odnosno jer je bila prilivna strana od odlivne veća.

Poslanik Stranke moderne Srbije, Aleksandar Stevanović, međutim, naveo je da je rebalans neodgovorn prema građanima i da umesto 48,5 milijardi dinara fiskalnog suficita ostvarenog na kraju jula, rebalansom se planira -23,6 milijardi dinara fiskalnog deficita na kraju godine – sunovrat od 72 milijarde dinara u poslednjih pet meseci godine, kao posledica planirane veće potrošnje do kraja godine. Naveo je da se potrošnja uvećava, budžetira se čak 135 milijardi dinara dodatnih rashoda i izdataka, ali na mere koje neće podstaći nizak privredni rast.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da je predložen „predizborni rebalans predizbornog budžeta“, koji može da se svede na predizborne mere i kupovinu naklonoisti određenih kategorija građana. On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se rebalans radi kada budžet nije dobro isplaniran i da u „predizbornom budžetu“ nije bilo dovoljno za „kupovinu glasova“.

Prema njegovim rečima, vlast želi da odobrovolji ljude da kažu „vlast se pred izbore setila da nam pomogne“, a da je ideja da na izborima mogu da kažu ovo su rezultati. Aleksić je upitao i zašto se opet povećava budžet za vojsku i sa kim to vlast planira da ratuje ili je reč o transakcijama u kojima će učestvovati otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Naveo je i da se zarade linearno povećavaju i da će to značiti malo povećanje za prosvetu, ali povećanje i za EPS i EMS čiji zaposleni ništa ne rade i „sede na grbači ove zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari