Aleksić: Sledeći okrugli sto o medijima ključan 1Foto: D. M.

Miroslav Aleksić, prvi potpredsednik Narodne stranke, izjavio je da je bojkot izbora „gotovo izvestan“, jer režim ne želi da omogući uslove za fer i demokratske izbore, pošto bi ih tada sigurno izgubio, a da je za odluku o bojkotu ključan sledeći okrugli sto vlasti i opozicije, zakazan za 19. avgust, na kojem će mediji biti tema.

„Najvažnije je da budu oslobođeni mediji koje plaćaju svi građani, odnosno javni servisi, jer moramo imati jednaku mogućnost da svoje programe predstavimo građanima. Ako vlast to ne prihvati, mislim da više nemamo o čemu sa njima da razgovaramo. To je moje mišljenje, a Savez za Srbiju će sigurno jedinstveno doneti odluku da li ćemo izaći na izbore ili ne“, rekao je Aleksić, prenosi se u saopštenju Narodne stranke..

„Poslednji je trenutak da se nešto promeni, jer fer izborni uslovi moraju da budu uspostavljeni najkasnije šest meseci pre izbora. Još ima vremena da se implementira najveći deo zahteva i preporuka stručnog tima protesta „1 od 5 miliona’, ali to mora da uradi vlast, a ne opozicija“, naveo je Aleksić.

Aleksić je ocenio da su razgovori vlasti i opozicije, koji se održavaju na Fakultetu političkih nauka, više uvod u bojkot izbora, nego što otvaraju mogućnost za suštinske promene izbornih uslova. On na tim skupovima predstavlja Narodnu stranku.

„Prisustvujemo tim razgovorima da bismo ogolili laž režima da je u Srbiji sve u redu, jer ništa nije u redu, i vlast je to priznala i danas i onog trenutka kada je sela da razgovara sa nama, ali nije učinila nijedan korak ka uspostavljanju ambijenta za normalan politički život u Srbiji“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da predstavnici vlasti učestvuju u razgovorima sa opozicijom jer režim pokušava da pokaže kako navodno hoće da stvori bolje uslove, ali da to suštinski ne želi, jer bi bio poražen na fer i demokratskim izborima.

„Bojkot bi bio veoma aktivan, a građani su na protestima pokazali da imaju spremnosti i snage za borbu protiv diktatorskog i nenarodnog režima. Vlast koja bi u ovakvom ambijentu izašla na izbore bez opozicije ne bi imala legitimitet za formiranje institucija, koje mi ne bismo priznali, što bi direktno vodilo u građansku neposlušnost“, rekao je Aleksić. Aleksić je ocenio da vlast nije potpuno spremna da izađe na izbore na kojima opozicija neće učestvovati.

„Ključno pitanje je rešavanje kosovskog problema. Da li će vlast bez legitimiteta moći da rešava to pitanje“, upitao je Aleksić.

Poklapanje zahteva

Miroslav Aleksić kaže da se preporuke organizacija CRTA, Transparentnost Srbija i CESID u najvećem delu poklapaju sa preporukama stručnog tima protesta, i podsetio da taj tim zahteva promenu članova Republičke izborne komisije, kao i promenu članova REM-a i direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koje bi trebalo da zamene stručni ljudi. Ova tri zahteva opozicija je na okruglom stolu u petak 9. avgusta predstavila kao ključna. Prvi okrugli sto održan je 30. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari