Ambasada SAD u Prištini: Sa odbijanjem Kosova u Interpol svi gubimo 1

Kosovska policija je potpuno integrisana i sposobna institucija, koja se jasno dokazala pomaganjem u razbijanju međunarodnih terorističkih, kibernetičkih, narko i mreža za trgovinu ljudima i oružjem, saopštila je Ambasada SAD u Prištini.

„Većina zemalja je to videla i podržala aplikaciju Kosova da se pridruži INTERPOL-u, uprkos kampanji koju je predvodila Srbija, kako bi vršila pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova. Podrška članstvu Kosova u INTERPOL-u nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova, već o jačanju globalne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Sa ovim ishodom, svi gubimo“, navodi se u saopštenju.

Ambasada SAD u Prištini dodaje da će nastaviti da podržava dijalog između Kosova i Srbije koji olakšava EU.

„Sada više nego ikad, obe strane treba da ubrzaju svoje napore kako bi postigli dogovor o potpunoj normalizaciji, što je jedini način za obe zemlje da napreduju na njihovom putu pristupanja EU. I Srbija i Kosovo moraju shvatiti da njihovi putevi ka evropskoj budućnosti idu kroz normalizaciju. U tom cilju, pozivamo ih da izbegnu provokacije i zajedno rade na dogovoru“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari