Ambasada Ukrajine o trgovini oružjem: Režirana provokacija 1Foto: Pixabay/jorono

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da su u Ukrajini sa tužnom ironijom su reagovali na saopštenja svetskih i srpskih medija o tome da je Srbija navodno prodavala Ukrajini municiju za “ubijanje Rusa na Donbasu”.

Ambasada u saopštenju podseća da je Kremlj već skoro  šest godina za redom tvrdi da ruske vojske na teritoriji Ukrajine nema.

„U stvari ceo svet dobro zna da se Ukrajina brani od regularne vojske Rusije i ruskih plaćenika, kojih ima oko 40.000 i koji raspolažu ogromnom količinom oružja, napravljenog i korišćenog isključivo u Rusiji, a ne ‘ratuje sa proruskim separatistima’. Skoro 14.000 Ukrajinaca su Rusi ubili na teritoriji Ukrajine“, navode iz Ambasade.

Sa druge strane, ističu u saopštenju, kako je rekao Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, čak i kada bi Srbija prodala oružje Ukrajini, to ne bi bilo nezakonito  jer ne postoji nijedna međunarodna zabrana na snabdevanje svih vrsta oružja i municije Ukrajini od strane bilo-koje države u svetu.

„Ukrajina izuzetno ceni podršku i konkretnu vojno-tehničku saradnju sa našim prijateljima iz brojnih zemalja, koji pomažu nama da branimo svoju zemlju od ruskog agresora. Smatramo pomenute publikacije režiranom provokacijom i neveštim pokušajem da se diskredituju vlasti Srbije i Ukrajine“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari