Ambasador SAD u BiH: Odnosi Srbije i Kosova ne mogu se dovoditi u vezu sa BiH 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Novoimenovani američki ambasador u BiH Erik Nelson izjavio je danas u Sarajevu da se odnosi Srbije i Kosova ni na koji način ne mogu dovoditi u vezu s Bosnom i Hercegovinom.

„Stav SAD je jasan i on glasi – nema nikakve paralele između pregovora Srbije i Kosova i BiH“, rekao je Nelson u prvom obraćanju medijima u BiH posle preuzimanja dužnosti ambasadora u toj zemlji.

On je naveo da u odnosima Srbije i Kosova i BiH „postoje neke sličnosti“, ali da se one tiču onoga što je potrebno regionu.

„To je politička hrabrost i vizija da se prave važni kompromisi kako bi se poboljšala bezbednost celog regiona. To tražimo i u BiH, ali to uvek mora uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet BiH“, rekao je Nelson.

Američki ambasador je kazao da je „prioritet svih prioriteta“ SAD da pomognu BiH da napreduje ka članstvu u NATO i Evropskoj uniji.

On je rekao da SAD ostaju garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i ocenio da bi dodatno podeljena BiH bila direktna prepreka prosperitetu u budućnosti.

Navodeći da je preuzeo dužnost ambasadora u trenutku kada je BiH dostavila Evropskoj uniji odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i kada treba da usvoji Godišnji nacionalni program za NATO, američki ambasador je rekao da usvajanje reformi u toj zemlji postaje sve neophodnije.

„BiH su sve više potrebni hrabri lideri okrenuti ka budućnosti. Prazna obećanja i puka retorika postaće još beskorisniji. Mi smo ovde da pomognemo, ali odgovornost za napredak zavisi od lidera i građana“, kazao je Nelson.

Prema njegovim rečima, ključni problemi u BiH i dalje su korupcija, nezaposlenost i slaba ekonomija.

Nelson je ocenio da „retorika podela ne dozvoljava ranama da zarastu“ i upozorio da „prošlost ne sme da ograniči budućnost“.

„Moramo poštovati prošlost i ne smemo nikad zaboraviti žrtve na svim stranama iz poslednjeg rata i ratova pre njega. Ali retorika podela ne dozvoljava ranama da zarastu. Prošlost ne sme ograničiti budućnost“, kazao je američki diplomata.

On je ukazao na važnost puta BiH ka NATO, ali je naveo da dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači da će BiH postati članica alijanse.

„To je korak ka snažnijem partnerstvu. SAD računa na BiH kada je reč o nastavku važnog partnerstva“, rekao je američki ambasador.

Komentarišući uticaj Rusije i Kine u regionu, Nelson je kazao da postoji negativan uticaj Rusije koji se posebno vidi na pokušajima destabilizacije u Crnoj Gori.

„To doživljavamo ozbiljno i veoma ozbiljno radimo na tome da pošaljemo pravu poruku i suprotstavimo se tome. SAD su istinski prijatelj BiH. Rusija je važan partner SAD u Savetu za primenu mira (PIC) u BiH i moramo se dogovarati da BiH ide napred, a taj put napred koji podržavaju svi građani zemlje jeste integracija u evroatlantske institucije“, naveo je.

Upitan kako komentariše osporavanje reforme odbrane i Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) od predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, američki ambasador je kazao da veruje da u BiH postoji jasan konsenzus kada je reč o partnerstvu s NATO.

„Znam da postoje važni razgovori koji se vode za formiranje vlasti. Puno je važnih pitanja. Mislim da postoji prostor za dogovor. Vrlo je jasno da su interesi SAD i NATO zaštita mira u BiH. Predsedavajući Dodik mi je rekao da je zahvalan SAD na okončanju rata i uspostavi mira u BiH“, rekao je Nelson.

Prema njegovim rečima, to je važno postignuće i nešto što zajedno treba održavati i unapređivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari