Bivša ambasadorka u Rusiji: Dokument iz Vašingtona nije obavezujući, nepotreban spor s Rusijom 1Foto: Beta/European Council/Mario Salerno

Bivša ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak izjavila je danas za Betu da dokument koji je predsednik Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu nije obavezujući jer se ne radi o međunarodnom sporazumu koji bi bio ratifikovan u organima zakonodavne vlasti.

„Skup u Vašingtonu je još jednom potvrdio da mi nemamo državne institucije koje rade svoj posao i da su svi naši i unutrašnji i međunarodni odnosi svedeni na izrazitu personalizaciju politike koju zastupa Aleksandar Vučić“, kazala je Kurjak.

Ambasadorka je navela da Srbija, kao ni njena delegacija u Vašingtonu, nije znala sadržaj dokumenta, jer o tim stavkama se nije raspravljalo u Skupštini Srbije ili u bilo kojem drugom nadležnom državnom organu.

„Dobili smo gotova rešenja koja nisu obavezujuća, jer se ne radi o međunarodnom sporazumu koji bi bio ratifikovan u organima zakonodavne vlasti sva tri subjekta koja su potpisala dokument, odnosno dva subjekta pošto se govori da Amerika nije ništa potpisala“, ocenila je ambasadorka.

Podsetila je da je pre odlaska Vučićeve delegacije u Vašington rečeno da je sporazum ekonomskog karaktera, „međutim dobili smo dokument u kojem se nalazi nekoliko političkih tačaka o kojima uopšte nije razgovarano“.

„To je veoma čudno, i nama sada treba da se objasni zašto Srbija prebacuje ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim i zašto je napravljen tako veliki ustupak Donaldu Trampu koji prema svim analizama ima velike probleme u spoljno-političkom sektoru u kampanji za predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD)“, kazala je Kurjak.

Ona je ocenila da dogovori u Vašingtonu mogu da doprinesu poboljšanju ekonomske saradnje Beograda i Prištine, ali mogu da imaju i negativne posledice na saradnju za zemljama članicama Arapske lige, kao i sa Turskom, koje su već kritički reagovale na odluku da se srpska ambasada premesti u Jerusalim.

Jelica Kurjak je istakla da je u ovom trenutku najvažnije kako će na skup u Vašingtonu reagovati Rusija.

„Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti i njoj je zaista stalo da se poštuje Rezolucija 1244, što je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i potvrdio u jučerašnjem telefonskom razgovoru s predsednikom Vučićem. Lavrov je Vučiću stavio do znanja da Rusija neće odustati od svoje pozicije prema Kosovu i dobrih odnosa sa Srbijom“, kazala je ambasadorka.

Na pitanje Bete kako komentariše međusobno prozivanje na društvenim mrežama između Marije Zaharove i Aleksandra Vučića i njegovih saradnika, Kurjak je kazala da se radi o „neprimerenom dnevno-političkom gafu“.

„Zaharova je visoko pozicionirani činovnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova i ona sigurno nije objavila te fotografije i komentar bez prethodnog odobrenja svojih pretpostavljenih. Reakcija naših zvaničnika je bila ‘brutalna’, bez prethodnog razgovora s Lavrovom, što je takođe bilo pogrešno“, ocenila je ambasadorka.

Dodala je da je Rusija veoma ozbiljna, kredibilna zemlja, potrebna Srbiji, a da je način na koji se iz Beograda reagovalo na post Zaharove bio nepotreban, „jer se sa Rusijom prave strateški dogovori“.

Na pitanje Bete o tome kako komentariše to što se u dokumentu iz Vašingtona ne pominje Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, Jelica Kurjak je kazala da se predstavnici vlasti u Srbiji već duže vreme ne pozivaju na Rezoluciju 1244.

„Mi u ovom trenutku ne znamo zašto se Rezolucija 1244 ne pominje, ni da li je u Vašingtonu razgovarano na tu temu. Ako se već duže vreme ne spominje Rezolucija 1244, onda to možda nagoveštava da smo spremni na neke druge korake“, smatra ambasadorka.

Ambasadorka Kurjak je podvukla da Rezoluciju 1244 i ostanak Kosova u sastavu Srbije brani samo Rusija, „de fakto, temeljno i principijelno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari