Foto: Zoran Panić

Gradonačelnik Vladan Vasić se javno zahvalio na donaciji Slovačke ambasade za nabavku automatske meteorološke stanice koja se nalazi na Regionalnoj deponiji Pirot.

– Razgovarali smo o mogućnostima saradnje i o oblasti zaštite životne sredine i kvalitetu života romske populacije. Imamo podršku slovačkih policajaca koji čuvaju našu granicu u sastavu medjunarodnih snaga. Smešteni su u hotelu u Pirotu. Mislim da je naša saradnja bila dobra i da može da bude još bolja- rekao je Vasić posle razgovora sa slovačkom ambasadorkom.

Ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova se zahvalila na lepom prijemu, dodajući da je osim donacije Regionalnoj deponiji, dosta čula o Pirotu ali je lepo sve to videti.

-Ove i sledeće godine hoćemo da se posvetimo čišćenju komunalnog otpada i otpadnih voda, uključujući i opasni otpad. Počeli smo i projekat ekonomskog razvoja opština u Srbiji. Imamo saradnju sa pet opština u Srbiji- Bački Petrovac, Mali Zvornik, Sjenica, Petrovac na Mlavi i Kuršumlija. Planiramo da ovu saradnju proširimo na novih 10 do 15 opština. Zato je veoma važno doći, sve to videti i odlučiti koja će opština biti uključena u nastavak projekta. U junu ćemo raditi jednu veliku konferenciju država koje su bile uključene u inkluziju Roma, da razmenimo iskustva i vidimo šta ćemo dalje- rekla je Repčekova, dodajući da su veoma važni obrazovanje i zapošljavanje i da treba očuvati preradjivačke kapacitete.

Posle razgovora sa gradonačelnikom Pirota i njegovim saradnicima. Ambasadorka Slovačke obišla je Regionalnu deponiju i automatsku meteorološku stanicu i razgovarala sa direktorom ovog javnog preduzeća Nebojšom Ivanovim. Projekat postavljanja Meteorološke stanice realizovan je uz pomoć donacije Vlade Slovačke i razultat je saradnje sa ambasadom ove države u Srbiji. Ukupna vrednost nabavke stanice je 25.000 evra, a donacija Slovačke je 10.000 evra.

Ambasadorka Repčekova je obišla i Zanatsku zadrugu za izradu ćilima i suvenira “Damsko srce”, Mlekarsku školu “Dr Obren Pejić“ i Muzej Ponišavlja.

Povezani tekstovi