Ana Brnabić se pohvalila poglavljima otvorenim pre pet godina 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Vraćamo se u Beograd sa otvorenim klasterom 1 u procesu evropskih intergracija Srbije, reči su premijerke Ane Bnabić, nakon učešća na prekjučerašnjoj Međuvladinoj konferenciji Srbija – Evropska unija, održanoj u Luksemburgu.

O tome da je predsednica Vlade javno izgovorila neistinu, slaže se gotovo cela stručna javnost, koja se bavi evropskim integracijama.

Naime, svih pet poglavlja (23, 24, 5, 18 i 32), koja pripadaju takozvanom klasteru 1, grupi poglavlja, otvoreni su odavno. U okviru klastera 1 nalazi se Poglavlje 5: Finansijski nadzor, koje je otvoreno u decembru 2015, Poglavlja 23: Pravosuđe i osnovna prava i 24: Pravda, sloboda i bezbednost, koje je Srbija otvorila u julu 2016. godine,

Poglavlje 5: Javne nabavke, otvoreno u decembru 2016. i Poglavlje 18: Statistika, otvoreno u decembru 2018. Stoga, reči premijerke Ane Brnabić, označavaju se kao svojvrsno dovođenje u zabludu građana Srbije, pogotovo jer je dva ranije, stigla vest od šefova diplmatija EU da neće biti otvoreno nijedno novo poglavlje u pregovorima o prijemu Srbije u EU.

Diplomatski zvaničnici EU su objasnili da je većina članica Unije protiv otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom zbog ocene da vlasti u Beogradu nisu sprovele očekivane reforme, prvenstveno vladavine prava, suzbijanja korupcije, nezavisnosti pravosudja i slobode izražavanja.

Prema rečima Suzane Grubješić, potpredsednice Centra za spoljnu politiku, sva poglavlja koja se nalaze u klasteru 1 odavno su otvorena.

– Klaster 1 je prekjuče formalno otvoren i to je samo konstantovano. Druga dva klastera (3 i 4) biće otvorena do kraja godine ukoliko se ustanovi napredak u vladavini prava, preciznije, ukoliko se završi proces ustavnih promena i reforma pravosudja. Naravno, vrednovaće se i napredak u dijalogu izmedju Beograda i Prištine. Nažalost, ni Srbija ni ostatak regiona se juče nije pomerio s mesta u kome tapka poslednjih par godina, a metodologija po kojoj se pregovara nikada nije bila najveći problem – zaključuje Suzana Grubješić za Danas.

Nemanja Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala Evropski Zapadni Balkan, kaže za Danas da otvaranje klastera 1 nije nikakva vest.

– Na osnovu izjava predsednice Vlade Ane Brnabić i ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović mogao bi se izvući zaključak da je Srbija na međuvladinoj konferenciji sa EU otvorila klaster 1. Međutim, samo je zaključeno da je ovaj klaster već otvoren, jer je Srbija poglavlja u okviru njega otvorila u prethodnom toku pristupanja. Otvaranja novih klastera nije bilo. Da je Srbija otvorila sva poglavlja u okviru ovog klastera znalo se još prilikom objavljivanja predloga nove metodologije u februaru 2020, kada je prvi put predstavljeno grupisanje poglavlja u klastere. Tada je bilo jasno da je Srbija u klasteru 1 otvorila sva poglavlja, dok su u preostalih pet klastera neka poglavlja otvorena, a neka tek čekaju na otvaranje – ističe Štiplija.

Kako podseća, još 11. juna mediji su preneli da nema saglasnosti da se sa Srbijom ovog meseca otvore nova pregovaračka poglavlja, koja su sada grupisana u klastere. Kako je preneto, deset država članica bilo je protiv.

– I komesar za proširenje Oliver Varhelji je zaključio da je, prema novoj metodologiji, klaster 1 već otvoren. On je dodao da tokom slovenačkog predsedavanja Savetom EU, koje počinje 1. jula, pristupni proces Srbije može da se dinamizuje, ali da bi se to desilo, Srbija mora da odradi svoj deo posla. Srbija nije otvorila nijedno novo poglavlje, ni pre ni posle nove metodolgoije, još od 10. decembra 2019. godine. Stručnjaci od tad procenjuju da je ovaj zastoj povezan sa stanjem u oblasti vladavine prava i demokratskih institucija u Srbiji – zaključuje Nemanja Štiplija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari