Andrić Rakić: Pogrešan način za slanje poruka o energetskom sporazumu s Prištinom 1

Pretpostavljam da ta poruka ima veze sa obaveštenjem KOSST-a (kosovski operator za prenos električne energije, prim. nov.) radnicima EMS-a (Elektromreže Srbije, prim. nov.) u trafostanici Valač o tome da je Valač njihova imovina te da treba da stupe u radni odnos sa njima.

To kaže za Danas onlajn Milica Andrić Rakić, projektna menadžerka u organizaciji Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice.

Ona na taj način komentariše poruke predsednika Srbije da je „više puta zamolio Kurtija u Briselu da „ne pokušava fizički da zauzima Valač“, trafostanicu na severu KiM.

– Vlada Aljbina Kurtija verovatno pokušava da jednostrano sprovede njihovu integraciju i na taj način uspostavi kontrolu nad ovom trafostanicom. S druge strane, verujem da se Srbija tome protivi i da će to i nastaviti sve dok, u skladu sa sporazumom o energetici, na severu ne budu licencirane dve firme – jedna za prenos i druga za distribuciju električne energije, objašnjava naša sagovornica.

Kako napominje, to što se na severu ne plaća struja jer ne postoji kompanija koja može to da radi je velika tema u Prištini i Kurti trpi značajne kritike jer je vlada početkom godine izdvojila sredstva za pokrivanje troškova električne energije.

– Stoga, Beograd verovatno predviđa da bi Kurti mogao i nešto konkretno da preduzme u vezi sa tim. Problem sa ovakvim porukama je što se, umesto institucionalnim kanalima, šalju preko javnosti koja nije upoznata sa svim detaljima u vezi sa sprovođenjem ovog važnog sporazuma čime se stvara osećaj nelagode i nesigurnosti, zaključuje Andrić Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari