Antonijević: Ocena za izborne uslove "crveno" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević danas je uoči nove runde razgovora o izbornim uslovima u Srbiji, izjavio je da trenutnim izbornim uslovima daje ocenu „crveno“ i da nije sve u izmenama zakona, već da ima nešto i u primeni.

Antonijević je za FoNet rekao da će sutrašnjim razgovorima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, biti reči o šansama koje još postoje, ali i onima koje su propuštene.

Prema njegovim rečima, na pregovorima u Skupštini Srbije biće stranke vladajuće koalicije, biće i pojedine opozicione stranke, ali ne i Savez za Srbiju. „Verovatno će imati određene paralelne sastanke, mislim da je značajno da se svi politički akteri čuju u ovom procesu i da budu u komunikaciji sa Evropskim parlamentom“, naveo je Antonijević.

Ističe da nije sve u izmenama zakona, već da ima nešto i u primeni. Antonijević primećuje da ima mnogo detalja koji se moraju urediti, a cilj je da se ne ponavljaju samo tekstovi zakona koji su već postojali ranije, a koji nisu bili sprovođeni, već da se predlože neki novi mehanizmi. „Jasno su organizacije dale svoj sud i šta treba uraditi, takav je predlog usvojen na Vladi, ide ka Narodnoj skupštini gde će se otvoriti javna rasprava i tu očekujemo da još neka pitanja budu stavljena na sto, da ta javna rasprava ne bude samo pro forme“, kazao je Antonijević.

On je najavio i da će sutra biti pedstavljen dokument Evropskog parlamenta koji je izrađen kao presek toga dokle se stiglo sa preuzetim obavezama. „Govoriće se i o vremenu koje je ostalo do izbora i kada će oni biti konkretno raspisani“, kazao je Antonijević. Kada je reč o vlasti, Antonijević je naveo da je neophodno govoriti o stanju u medijima, pritiscima na birače i mehanizmima koji se u te svrhe koriste.

„Poslednih nekoliko meseci taj pritisak nije nestao, on je prilično pojačan u medijima, a kako čujemo i na terenu od birača koji sve više i više prijavljuju te pritiske sa kojima su suočeni“, rekao je Antonijević.

Prema rečima Antonijevića, na opoziciji je da se jasno odredi prema stvarima koje se u ovom trenutku mogu promeniti i da, ipak, sedne za sto sa EvropSkim parlamentom. „Ako postoji dobra volja da se sva pitanja otvore da se daju neka nova rešenja i neke stvari koje bi možda mogle da iz temelja promee situaciju, mislim da takve promene treba prihvatiti“, poručio je Antonijević. On smatra da je vreme da se otvoreno razgovara sa vladajućom strankom i da je to rešenje koje vodi ka boljim izbornim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari