Antonijević: Zašto bi Skupština mogla da zaseda za koji dan, a nije mogla u proteklih mesec dana? 1Foto: Medija centar

Ne vidim kakva je razlika između narednog ponedeljka i onog prošlog i zašto bi Skupština Srbije mogla da zaseda za koji dan, a nije mogla u proteklih mesec dana, ocenio je danas izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević, komentarišući izjavu predsednika Srbije da bi Skupština mogla da zaseda u ponedeljak ili utorak.

Mi smo odavno govorili o tome da je Skupština Srbije mogla da napravi okolnosti kako bi mogla da se sastane, naravno, uz zaštitu koju bi obezbedila za poslanike. I posle proglašenja vanrednog stanja, trebalo je u kratkom roku omogućiti da Skupština zaseda, rekao je Antonijević za N1.

Prema njegovim rečima, parlament ne bi donosio zakone, već da preuzme svoju kontrolnu funkciju i da sve mere koje se sprovode na neki način preispituje.

Antonijević je ocenio da su opravdane reakcije iz Evropskog parlamenta, jer kada postoji samo izvršna vlast koja sprovodi neke mere, postavlja se pitanje balansa i šta je sa ostale dve grane vlasti.

Ti oštri tonovi se odnose i na stanje u medijima i to je negde ono i na šta organizacije civilnog društva upozoravaju, dodao je Antonijević.

Upitan kako će se nastaviti izborni proces nakon prestanka važenja vanrednog stanja, Antonijević je rekao da je jasna poruka Republičke izborne komisije da će se nastaviti posle okončanja vanrednog stanja.

Postavlja se, međutim, pitanje mogućnosti nastavka, pre svega u smislu prikupljanja potpisa, ali i po pitanju odluke Evropskog parlamenta o posmatranju izbora, rekao je Antonijević i napomenuo da su tu i pitanja slobodnog okupljanja građana i nemogućnošću političkih aktera da budu u ravnopravnoj zastupljenosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. aprila kako datum održavanja naredne sednice parlamenta zavisi od epidemiološke situacije, ali on očekuje da će to biti u ponedeljak ili utorak 27. ili 28. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari