Vladimir Obradović: SNS je odlučio da u Beogradu ide na nove izbore, kako bi na taj način pokušao da krađu gurne pod tepih 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„Iz nepoznatog razloga SNS-u i SPS-u, koji i pored nezapamćene izborne krađe nemaju većinu u Beogradu, sada ne odgovara većina od 56 odbornika, već žele, kako kažu, da ceo Nestorovićev pokret podrži vladajuću koaliciju. Takav stav nisu imali prilikom formiranja vlasti po drugim lokalnim samouprava u Srbiji. Takav stav nisu imali ni u prošlom sazivu beogradske Skupštine, kada su preuzimali po jednog ili dva prelatača iz drugih stranaka. Sve je to, očigledno, izgovor za ciljem da se tema skrene sa činjenice da su protekli izborni bili neregularni i da su SNS i SPS izgubili vlast u Beogradu.“

Ovako za Danas kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije “Srbija protiv nasilja”, Vladimir Obradović, odgovara na pitanje da li smo nakon raspada pokreta „Mi- glas iz naroda“ bliži novim izborima u Beogradu ili formiranju gradske vlasti iz drugog pokušaja 1. marta, zaključujući da je SNS je odlučio da ide na nove izbore i na taj način pokuša da gurne krađu pod tepih, a da je Nestorovićev pokret obavio svoju funkciju.

*Nestorovićev pokret obavio svoju funkciju

Da li je za vas očekivan tako brzi raspad  Nestorovićevog pokreta, za koji su mnogi govorili da je projekat vlasti?

Nestorovićev pokret je obavio svoju funkciju. Odvukao je deo glasova, mahom glasača desne orjentacije, i na taj način omogućio SNS-SPS koaliciji da uprkos pokradenim i izgubljenim izborima nastavi da vlada gradom kroz nelegitimni Privremeni organ.

Šapić je ovih dana rekao da ako se Nestorović ne bude složio sa njima neće praviti dogovor sa bilo kim sa te liste. Obzirom da se ta lista raspala na više delova nameće se pitanje mogu li sada naprednjaci pojedinačno da vrbuju odbornike sa te liste, ne obazirući se više na Nestorovićev stav?

SNS je odlučio da ide na nove izbore i na taj način pokuša da gurne krađu pod tepih. Već vidimo da njihovi aktivisti iz Vojvodine dobijaju radne naloge za kampanju u Beogradu. Novcem svih građana, kroz javna preduzeća i institucije, finansiraće se SNS kampanja u glavnom gradu. Zaposleni u tim preduzećima, umesto da obavljaju poslove za koje ih građani plaćaju, lutaće po Beogradu agitujući za stranku koja nas već više od decenije vodi u propast. Umesto da se pitaju zašto Zrenjanin nema pijaću vodu, nemušto će objašnjavati građanima Borče zašto nemaju kanalizaciju. A pravi odgovor im neće reći – zbog katastrofalne SNS vlasti.

*Ako SNS ima većinu zašto je ne obelodani?

Uostalom  Vučić već sada tvrdi da oni imaju većinu i delimični legitimitet. Kako vi shvatate tu izjavu?

Ako imaju većinu, zašto je ne obelodane? Zar je, iz njihovog ugla gledano, sramota podržavati SNS? Legitimitet nemaju nikako. Ni legitimitet ni legalitet. Izbori su brutalno pokradeni i SNS-SPS koalicija nema podršku građana Beograda, uprkos do sada neviđenoj krađi. Sve izjave SNS i SPS funkcionera od izbora na ovamo imaju isti cilj: da kreiraju lažnu sliku da izbore nisu izgubili, da se polemiše o tome da li većina postoji ili ne, ne bi li se na taj način pažnja javnosti i medija skrenula sa izborne krađe.

Meni je dodatno bitna izjava Tome File koji je pred odbornicima i medijima rekao da ne treba na njega da se ljutimo jer nas nisu oni pokrali, priznajući na taj način da je krađe bilo.  O kakvom legitimitetu govorimo kada nema ni legaliteta?

Očekujem da 1.mart bude kao 19. februar

Kakav epilog očekujete 1. marta , da li će  naprednjaci pojaviti i obezbediti kvorum i da li će biti konstituisana skupština?

Očekujem da 1.mart bude kao 19. februar. Ne vidim zašto bi se išta promenilo. Mislim da oni imaju plan još od decembra prošle godine kada su shvatili da su uhvaćeni u krađi i da ceo svet za to zna. Plan je da se novim izborima pokuša zataškavanje svega nelegalnog što su radili. Međutim, nisu računali na slobodarski duh građana Beograda i Srbije, na istrajnost opozicije i organizacija civilnog društva, kao ni na istinske demokratske vrednosti Evropske unije.

Ima li njihovo nepojavljivanje na prošloj sednici veze sa formiranjem novog Privremenog organa u Beogradu u kome oni ne bi imali većinu?

Osnovni cilj SNS-SPS koalicije je da produži koruptivnu eksploataciju gradskog budžeta i gradskih resursa što duže. Usled toga učiniće sve što je u njihovoj moći da zadrže vlast, često se koristeći i nelegalnim radnjama.

Upravo zato, Privremeni organ može da bude jedan od razloga zbog koga nova gradska skupština neće biti konstituisana. Iako zakon kaže da Privremeni organ treba da odražava politički sastav, verujem da će se SNS kartel odlučiti da tumači zakon tako što će ignorisati političku realnost i zadržati politički sastav gradske skupštine koja je konstituisana 2022. godine. Neminovno se postavlja pitanje: gde je onda politički legitimitet Privremenog organa u kome SNS i SPS imaj većinu iako su izbore izgubili?

Da li je nekonstituisanje gradskog parlamenta delom posledica i Rezolucije EP i verujete li da će, ipak, doći do međunarodne istrage izbora, pre svega onoga što se izdešavalo u  Beogradu?

Građani Beograda jasno su pokazali da ne prihvataju da im neko protivpravno oduzima pravo da biraju svoju budućnost na demokratskim izborima. Istrajnost i odlučnost dovele su do toga da je i više od dva meseca nakon pokradenih izbora, borba za opstanak demokratije u Srbiji glavna politička tema. Rezolucija EP došla je kao podrška građanima u toj borbi za demokratiju, naravnu uz značajnu diplomatsku aktivnost većine opozicionih aktera. Rezolucija Evropskog parlamenta jasno je i nedvosmisleno ukazala na izborne neregularnosti, kao i neophodnost odgovornosti za kršenje zakona. Na osnovu Rezolucije biće formirana jedna ili više misija koje će tačno ustanoviti sve izborne neregularnosti i dati preporuke za njihovo otklanjanje.

*Kroz istoriju će ostati upisano kako je vlast htela da zameni narod

Odlazeća premijerka tvrdi da nikada neće pristati na međunarodnu istragu izbora, jer bi to bilo gaženje suvereniteta zemlje i da će na opoziciji ostati crna mrlja, koja neće moći da se izbriše kroz istoriju?

Posmatračka misija je u decembru došla na poziv državnih organa Republike Srbije. Nalazi te misije, sad ne odgovaraju vlastima i žele da spinovima skrenu pažnju sa istine. Neprihvatanje evropske podrške koja ima za cilj da oživi naše demokratsko uređenje, predstavljalo bi ozbiljan zaokret od zvanične državne politike i put u samoizolaciju i jačanje autoritarnih snaga. Iako je aktuelna vlast replika vlasti iz devedesetih godina, nadam se da do toga neće doći.

Kroz istoriju će ostati upisano kako je vlast htela da zameni narod. Izučavaće se u udžbenicima istorije kako su o jednom gradu odlučivali oni koji u tom gradu ne žive.

Ako je sve čisto oko izbora, kako tvrde naprednjaci, zbog čega se onda toliko bore protiv međunarodne istrage?

Onaj ko nije krao nema potrebe da se boji nezavisne istrage, dok oni koju si kreirali i sproveli izbornu krađu znaju da će svaka nezavisna misija ogoleti organizovani kriminal koji je doveo do urušavanja pravne države i demokratskog uređenja. To sve nije moglo biti isplanirano i sprovedeno bez uključenosti državnih organa. Kako će objasniti glasače koji su prijavljeni u nepostojećim ili neuslovnim objektima, pritiske na birače, medijski mrak i sve druge stvari koje su otele pravo na izbore građanima Srbije. Zbog toga nije pokrenuta ni jedna domaća istraga. Zbog toga vlast pokušava da diskredituje kako domaće, tako i strane posmatrače koji ukazuju na izborne neregularnosti.

Pojedini politički analitičari tvrde da ih ne samo vlast, već i opozicija nije ubedila da je pobedila u Beogradu, odnosno da ima većinu ?

Opozicija već dva izborna ciklusa ima kontinuirani rast podrške građana Beograda. U odnosu na izbore iz 2022. godine, stranke i pokreti koji su se udružili u koaliciju Srbija protiv nasilja osvojili su preko 10 odsto glasova više, nego na prethodnim izborima. Šešelj-Šapić koalicija sa sve SPS-om osvojila je manje oko 16.000 glasova nego na prethodnim izborima.

Uprkos krađi imaju 54 odbornika, nedovoljno da se formira vlast. Da nije bilo evidentne krađe, koalicija SPN i NADA bi bile u poziciji da samostalno formiraju stabilnu gradsku vlast u skladu sa voljom Beograđana. Sada bismo govorili o novim razvojnim projektima grada, kao i sanaciji štete koju je u našem gradu napravila desetogodišnja rđava vlast. Beogradom bi se širio optimizam, umesto poziva na podele koje čujemo u izjavama bivšeg gradonačelnika.

*ProGlas je naveo stvari na koje opozicija godinama ukazuje

Ukoliko dođe do ponavljanja izbora u Beogradu  da li će opozicija na njima učestvovati i pod kojim uslovima , da li su to oni uslovi koje je Pro glas istakao u svojim zahtevima?

Međunarodne misije koje će doći u Srbiju biće u fokusu u narednom periodu. Po okončanju tih misija, imaćemo nezavisne izveštaje i preporuke koje će poslužiti kao osnov za unapređenje izbornih uslova u Srbiji.  ProGlas je naveo stvari na koje opozicija godinama ukazuje, stvari koje su se našle u većini izveštaja nezavisnih posmatrača.

Nakon izveštaja ODIHR-a koji će stići do kraja meseca, svima će biti jasno da se izborni uslovi moraju menjati ili izbore ne možemo zvati izborima.

*Šapić bi mogao biti zamenjen kao kandidat u narednom izbornom ciklusu

Nekako se čini da i naprednjacima odgovaraju novi izbori u Beogradu. Verujete li da će oni promeniti nosioca liste i kandidata za gradonačelnika i da li im je Šapić u ovom trenutku teg oko vrata koga bi najradije da se oslobode?

Ukoliko dođe do formiranja pokreta koji je najavio Vučić, izvesno je očekivati da će razmišljati i o novom kandidatu za gradonačelnika ispred tog pokreta. U prilog tome govori i izjava Branislava Nestorovića koji je za loš rezultat naprednjaka u Beogradu okrivio upravo Šapića. Sve to ukazuje da bi bivši gradonačelnik mogao biti zamenjen kao kandidat u narednom izbornom ciklusu. Međutim, koji god kandidat da bude, biće to kontinuitet devastirajuće politike koju su Beograđani odbacili. Takođe, pokušaće da izborni neuspeh svale isključivo na Šapića, koji definitivno jeste loše vodio Beograd za svog mandata, ali ne se sme se zaboraviti da katastrofalno uništavanje grada traje celu deceniju.

Postoji li mogućnost da ukoliko izbori budu ponovljeni na izbore izađete na jednoj listi zajedo sa koalicijom Nada ?

Koalicija SPN odlično funkcioniše. Na nivou grada nastupamo jedinstveno i imamo odličnu saradnju. Sa koalicijom Nada imamo dobre odnose i uspešno koordiniramo aktivnosti. Rano je govoriti o bilo kakvim pregrupisavanjima kada izbori još nisu ni raspisani.

Vaša koalicija predala je Ustavnom sudu zahteve za poništavanjem parlamentarnih i gradskih izbora zbog krađe. Ima li nagoveštaja da će uskoro uslediti odgovor?

Ustavni sud je formirao predmet, ali ne očekujemo reakciju u skorije vreme. Nijedna institucija do sada nije stala u odbranu izborne volje građana.

Šta su dalji potezi opozicije, protesti, žalba Strazburu ili nešto treće?

Opozicija danonoćno, na svim poljima radi kako bi se u Srbiju vratila demokratija.  Ako pogledate unazad vidite da su u toj borbi već ostvarene određene pobede. Kontinuirano pratimo i beležimo razne nepravilnosti i neregularnosti koje se odnose kako na prethodni izborni ciklus tako i na buduće. Objavljujemo dokaze o zloupotrebama prebivališta, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru. Upravo smo ovih dana objavili informaciju da se SNS odbori širom Srbije mobilišu da sprovode kampanju u Beogradu. Mi smo sigurni da ćemo istrajnošću doći do konačnog cilja, a to su pošteni izbori, izbori koji dolikuju jednoj evropskoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari