"Od MI-2 do MI-5": Nakon cepanja pokreta "MI - Glas iz naroda" na dnevnom redu samo jedno pitanje 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Izborno iznenađenje i projekat vlasti, kako su ga mnogi nazivali, pokret „MI – Glas iz naroda“, samo dvadesetak dana nakon što je 13 poslanika položilo zakletvu, pocepao se na dva dela. Tako će ubuduće umesto jednog jakog poslaničkog kluba u parlamentu delovati dva. Branimir Nestorović moći će da računa na šest poslanika, dok će druga strana Dragana Stanojevića, kako sami tvrde, imati najmanje sedam poslanika. Najvažnije pitanje je ko će raspolagati sredstvima iz budžeta.

U Nestorovićevom poslaničkom klubu, čiji će najverovatnije on biti šef, delovaće još Aleksandar Pavić, Jelena Pavlović, Branko Lukić, Borislav Antonijević i Bogdana Grifit Koljević. U drugom poslaničkom klubu naći će se Dragan Stanojević, Branko Pavlović, Jovan Janjić, Siniša Ljepojević, Mitar Kovač i Ana Ivanović.

Pavlović za Danas tvrdi da unutar njihovog dela poktreta Mi, glas iz naroda još nisu stigli do teme ko će biti šef njihovog poslaničkog kluba.

„To pitanje tek dolazi na dnevni red“, navodi Pavlović.

Nakon raskola u pokretu „MI“ došlo je i do cepanja odbornika u beogradskoj Skupštini, i to na tri dela, a svaki deo će imati po dva odbornika.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke, misli napominje da će mandati ostati poslanicima i odbornicima jedne i druge struje i da će brojčano biti prilično izjednačeni, ali, realno, znatno slabiji nego što su to bili, ili mogli biti da su ostali zajedno.

„U suštini, bar kada je reč o Beogradu, nekih velikih promena nema – osim što bi vlast, ukoliko bi to želela, odnosno smela, u tom raspadu „Glasa iz naroda“ mogla naći dodatni izgovor za eventalno prekrajanje izborne volje građana Beograda. No, prve izjave ukazuju da se, bar za sada, neće ići tim putem (verovatno iz spoljnopolitičkih razloga), niti mislim da će Pavlović ili Nestorović u narednim danima otvoreno podržati vlast, jer bi im to značilo političko samoubistvo“, navodi Vukadinović.

A Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da će se Aleksandar Vučić, potruditi da kontroliše štetu nastalu usled propasti njegovog velikog projekta „MI“.

„Iz tog pokreta će nastati nekoliko manjih projektnih stranaka, od kojih će jedna grupa imati zadatak da, po potrebi, obezbedi dovoljan broj odbornika za formiranje vlasti u Beogradu. Ne znači da će SNS obrazovati gradsku vlast – jer cilj mu je da postigne celovit dogovor koji podrazumeva odustajanje od međunarodne istrage, a ne da po svaku cenu zadrži 100 posto kontrolne nad Beogradom. Ali Vučić želi da se zna da i to može da realizuje, ako se ne napravi neki kompromis sa njim“, objašnjava Anđelković.

Dodaje da će uloga u toj igri pripadati, uslovno rečeno, bloku „MI-1“. Druga grupa, koja će obuhvatiti deo poslanika i odbornika – a gde će se po svemu sudeći naći Nestorović – dobiće zadatak da bude dugoročno pojačanje SNS-u. Na njih se računa kao na segment Pokreta koji Vučić, po modelu zidanja Skadra na Bojani iz narodnih pesama, već dugo pravi.

„Kada proceni da je došlo vreme da ga završi, trebaće mu nove snage. Za to će poslužiti ‘MI-2’. Konačno, imamo ostatak rasute stranke u pokušaju, kome će u zaduženje, verovatno, pasti da i dalje glumi patriotsku opoziciju, kako taj deo političke scene ne bi bio upražnjen i pogodan za artikulisanje pravih novih oponenata režimu. Ta grupa, nazovimo je „MI-3“, takođe će imati određeni broj poslanika, ali verovatno ne i odbornika. A nad svim tim timovima proizašlim iz posvađanog saveza onih koji su se izdavali kao glas iz naroda, uzdiže se srpska, još opskurnija, verzija britanske MI-5 tj. BIA“, ističe sagovornik Danasa

Prema njegovim rečima naša politička policija za račun režima stvara i koordinira satelitske opozicione grupe, pa će se sada potruditi da i u uslovima raskola koji je teško prevazići, ogranci grupe „Mi“ ovako, ili onako, ostanu u funkciji režima.

Ono što je mnogo važnije od poslaničkih i odborničkih mandata za oba krila podeljenog pokreta Mi, glas iz naroda, svakako je podela para.

Iako iz Stanojevićevog krila tvrde da ne znaju još kako će taj novac od države biti podeljen, veruju da će on ići po broju poslanika u poslaničkim klubovima.

„Mi ćemo tražiti da od države dobijemo onoliko para koliko imamo poslanika , a kako će se to pravno urediti u parlamentu nije na nama. Mi ničiji novac nećemo uzeti „, navodi Siniša Ljepojević, dok Jovan Janjić kaže za Danas da je u ovom trenutku samo račun pokreta na Nestorovićevo ime, a da je sve ostalo od imena pokreta, logoa, do pečata u njihovim rukama.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija, objašnjava za Danas da je pravo na novac iz budžeta stekla „grupa građana“ Mi glas iz naroda , kao politički subjekt, na osnovu broja dobijenih glasova.

Napominje i da po Zakonu raspodela ne zavisi od toga hoće li ti poslanici biti u jednoj ili pet grupa.

„Novac se splaćuje prema sporazumu koji su zaključili prilikom osnivanja i odgovorno lice za raspolaganje tim novcem i zakonito finansiranje je osoba navedena u tom sporazumu. Ti sporazumi se ne objavljuju, tako da sadržaj znaju ljudi iz GG, Agencija za sprečavanje korupcije, i, pretpostavljam, RIK i Ministarstvo finansija“, navodi Nenadić.

Ko je osoba zadužena za raspolaganje novcem, ni u jednom krilu podeljenog Mi glas iz narda nismo uspeli da saznamo. Doduše, Nestorović tvrdi da je račun pokreta otvoren na njegovo ime, jer je bio nosilac liste.

„Znači da nikakve pare dobiti neće“, rekao je Nestorović aludirajući na novac koji država isplaćuje strankama i pokretima koji imaju poslanike u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari