Finalni izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji biće objavljen 28. februara 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Konačan izveštaj posmatračke misije ODIHR-a o izborima u Srbiji koji su održani 17. decembra najverovatnije će biti objavljen u sredu 28. februara, saznaje portal Nova.rs.

Zvaničnici ODIHR-a u više navrata su govorili o tome da bi konačan izveštaj te organizacije o izborima u Srbiji, koji su održani u decembru prošle godine, mogao biti objavljen do kraja meseca.

Kako portal Nova.rs nezavnično saznaje, izveštaj će biti najverovatnije objavljen u sredu 28. februara.

Još uvek nije poznato kako će konačan izveštaj izgledati, ali mnogi tvrde da on neće mnogo odstupati od onoga što su ključne odredbe preliminarnog izveštaja koji je objavljen samo dan nakon izbornog dana.

Izveštaj će sadržati i određeni broj preporuka o tome kako unaprediti i poboljšati izborni proces u Srbiji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je Vladu da ih uvaži.

„Sve što bude došlo kao preporuka (ODIHR) za bilo koje buduće izbore u potpunosti treba ozbiljno da sagledate i da ih pozovete da prisustvuju predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u maju ili junu. Važno je da pokažemo da smo transparentni i da ništa ne krijemo i da želimo da prihvatimo njihovo nadgledanje tih izbora kako bi mogli da pokažu celom svetu šta je stvarna istina u vezi tih izbora“, rekao je Vučić.

Neregularnosti koje su zabeležene preliminarnim izveštajem

Podsećamo, u preliminarnom izveštaju ODIHR-a kao glavni problemi navedeni su kupovina glasova, prevoz birača, zastrašivanje i pritisak na galsače, zloupotreba državnih resursa u predizbornoj kampanji, a posebna pažnja posvećena je dešavanjima na beogradskim izborima.

„Rekli smo u preliminarnom izveštaju da su glasači dovođeni iz drugih zemalja da glasaju na lokalnim izborima u Beogradu, mi smo to notirali“, kazao je šef ODIHR-a Albert Džonson.

Izveštaj se osvrće i na nepoštovanje elementarnih ljudskih prava, prva na slobodno izražavanje i pritiska na medije u okviru predizbornog ciklusa.

Posmatrači ODIHR su ocenili da je izborni dan protekao relativno mirno, ali uz nasilje, čestih prijava neregularnih dešavanja na samim biračkim mestima, kao i navodima o prevozu glasača koji bi glasali za vladajuću stranku na lokalnim izborima. Takođe je navedeno da je RIK, nakon zatvaranja biračkih mesta, objavljivao preliminarne rezultate na svojoj veb stranici, a da je premijerka Ana Brnabić objavila pobedu na osnovu nezvaničnih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari