AP o poseti Lavrova Srbiji: Samit o Kosovu planiran u SAD, a Rusija za posredovanje EU 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Američka novinska agencija AP piše da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao danas u Beogradu da će biti potrebno da Moskva odobri bilo kakvo rešenje postignuto mirovnim pregovorima Kosova i Srbije, podstaknutim time što je izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa „dva nekadašnja ratna neprijatelja pozvao na samit u Beloj kući sledeće nedelje“.

Lavrov je rekao da Evropska unija ima mandat da pregovara u sporu Kosova i Srbije, sugerišući da Moskva ne podržava sastanak koji je sazvao Vašington, piše AP.

Lavrov je, prenosi agencija, „kazao da svaki sporazum Srbije i Kosova mora da odobri Savet bezbednosti UN, gde Rusija ima pravo veta“.

Trampov izaslanik Ričard Grenel pozvao je zvaničnike Kosova i Srbije da se sastanu u Beloj kući 27. juna, „pošto je dobio potvrdu Srbije da će privremeno obustaviti svoju kampanju da druge države povuku priznanje Kosova koje se složilo da pauzira svoje napore da bude primljeno u međunarodne organizacije“, piše AP.

„Sve je jasnije da EU i Sjedinjene Države nisu koordinirale napore za podsticanje Srbije i Kosova da postignu dogovor“ – piše AP i dodaje da je posrednik EU Miroslav Lajčak rekao danas na Kosovu da Vašington nije kontaktirao Brisel, a da je uloga EU neophodna za bilo koji budući dogovor.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, prenosi AP, „rekao da je Rusija upozorila Srbiju na određene ‘planove i ideje’ za moguća rešenja za kosovski problem što je podstaklo zabrinutost oko toga šta bi moglo biti na stolu“.

AP zaključuje da „uprkos formalnom traženju članstva u EU, Srbija uspostavlja bliske političke, ekonomske i vojne veze sa svojom slovenskom saveznicom Rusijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari