Apostolova uručila prvu ratu pomoći EU Kosovu u vrednosti od pet miliona evra 1Foto: EPA/SABRI ELMHEDWI

Specijalna predstavnica EU, ambasadorka Natalija Apostolova, uručila je danas ministru zdravlja Kosova Arbenu Vitiji prvu ratu pomoći od pet miliona evra, namenjenu za suzbijanje bolesti Covid-19, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Pomoć se sastoji od preko 1,4 miliona različitih zaštitnih medicinskih rukavica, 4.000 štitnika za lice, 3.000 zaštitnih naočara, 4.000 litara dezinfekcionog sredstva za ruke, 10.000 setova jednokratnih čaršava i 50 kutija za transport laboratorijskih uzoraka, isporučenih u pet kamiona.

„Ovo je trenutak kada možemo da damo konkretnu pomoć Evropske unije ljudima kojima je to potrebno i zdravstvenim radnicima, onima koji su na prvom udaru ove pandemije, koji se bore da spasu život ljudi“, rekla je ambasadorka Apostolova nakon isporuke pomoći.

Ona je rekla da je, kada je u martu kada pandemija pogodila Kosovo, rečeno da je sa EU zajedno u tome.

„Sada ispunjavamo tu obavezu. Uprkos teškoj situaciji u zemljama članicama EU, EU je posvećena tome da pomogne Kosovu i ono što danas vidimo je samo početak. Puno drugih medicinskih zaliha i medicinske opreme, u sklopu naše vanredne pomoći od pet miliona evra, biće isporučeno u narednih nekoliko sedmica“, rekla je ona.

Ostale medicinske pošiljke obuhvatiće predmete kao što su ventilatori, infuzione pumpe, vozila hitne pomoći, pulsne oksimetre, bolničke krevete, pacijent monitore, defibrilatore, elektrokardiografe, maske, testove, tube, lekove i druge neophodne predmete.

Osim ove neposredne pomoći zdravstvenom sektoru, EU priprema i oko 63 miliona evra kao srednjoročne mere za pomoć u vidu socio-ekonomskog granta i oko 100 miliona evra zajma kao makro-ekonomsku pomoć Kosovu, kaže se u saopštenju kancelarije EU na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari