Bakić: RTS je u službi SNS umesto da radi u korist javnosti 1Jovo Bakić Foto: Medija centar

Saradnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović izjavio je da 144 potpisnika iz akademske zajednice tražilo od javnog servisa s nacionalnom frenvencijom – Radio-Televizije Srbije (RTS) da promeni uređivačku politika jer „smatraju da je ispod svakog nivoa i da je RTS odgovoran što izbori neće biti legitimni“.

„Ovo što radi RTS je direktno podrivanje države i rad protiv naroda, i kršenje Zakona o javnim servisima gde stoji da su dužni istinito i potpuno da izveštavaju i ne štiteći interes vladajuće stranke“ rekao je Prvanović u TV-emisiji „Utisak nedelje“ na kablovskom TV-kanalu „Nova S“.

Sociolog i predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić rekao je da zahtevi akademske zajednice – uvođenje debatne emisije, specijalne emisija gde bi se razmatrale afere i da se obezbedi izbalansirana zastupljenost, predstavljaju „kucanje na otvorena vrata“.

Vuletić je rekao da na RTS nikada nije postojala emisija o aferama, ali je ocenio da nije dobro što RTS ne otvara i ne usmerava ključne teme i zato postaje sve manje relevantna.

Dodao je da pitanje uravnoteženog pristupa mora da se reši, jer o tome „ima mnogo fame“, ali da se od kako postoji, RTS nije se promenio.

Sociolog Jovo Bakić je rekao da je RTS „služba“ i da su njeni zaposleni „službenici građana koji izdvajaju novac za njihovo funkcionisanje“, ali „jasno je da oni nisu službenici javnosti, nego rade u korist Srpske napredne stranke, koja nije ni srpska ni napredna, već naopaka družina koja je uzurpirala vlast i tu javnu službu“.

Bakić je u „Utisku nedelje“ istakao da nema veće afere od pada vojnog helikoptera 2015. godine, kada je tadašnji predsednik vlade Aleksandar Vučić rekao da „ne da“ dvojicu ministara – Zlatibora Lončara i Bratislava Gašića.

Bakić smatra da je veliki problem što javna služba „nije problematizovala njegovu uzurpaciju sudske vlasti“, jer je rekao da „ne da“ sudijama da rade svoj posao.

On je dodao da predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić nije „prava adresa“ za ovu temu, već bi to trebalo da bude direktor RTS-a Dragan Bujošević ili urednik informativnog programa Nanad Lj. Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari