Bakić: Zamerena mi je kritika kineskog imperijalizma i anticiganizam 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Sociolog Jovo Bakić, član izvršnog odbora Partije radikalne levice i jedan od osnivača ove političke organizacije, napustio je nedavno tu stranku. Kako u izjavi za Danas kaže da se na taj potez odlučio zbog uvreda i moralno-političkih lekcija nekih članova koje su mu pojedinci iz vrha partije uputili.

– Predsedništvu je zasmetala kritika kineskog imperijalizma, optužen sam za nepoštovanje programa u javnim nastupima, a čak mi je zameren i anticiganizam. Sve u svemu, posle uvreda i moralno-političkih lekcija nekih članova predsedništva i nedovoljne reakcije članstva Glavnog odbora, razumeo sam da u toj partiji nema mesta za mene, pa sam je napustio – zaključuje naš sagovornik.

Prema navodima iz saopštenja Predsedništva Partije radikalne levice, upućenog članovima, a u koje je Danas imao uvid, Jovo Bakić, član Izvršnog i Glavnog odbora PRL, podneo je ostavku na sve funkcije i istupio iz stranke.

– Nakon tribine Partije radikalne levice „Srbija nije kolonija“, Predsedništvo Partije radikalne levice je ocenilo da neki od stavova koje je Jovo Bakić izneo na tribini nisu stavovi iz programa PRL. Pošto je rukovodstvo PRL skrenulo pažnju Jovu Bakiću da očekuje da u javnim nastupima u ime naše partije zastupa načela i pozicije partije, on je odlučio da istupi iz PRL – piše u tom saopštenju.

Kako se dodaje, Partija radikalne levice je nastala kroz povezivanje levih grupa i pojedinaca svesnih neophodnosti da se u Srbiji izgradi istinska leva parlamentarna snaga.

– Jovo Bakić je dao značajan doprinos tom procesu i uvereni smo da će i ubuduće nastaviti da doprinosi jačanju levih snaga i ideja u društvu u Srbiji – zaključuje se u saopštenju Predsedništva Partije radikalne levice.

Podsetimo, početkom septembra prošle godine Socijaldemokratska unija, stranka koja pod ovim nazivom postojala od 1996. godine, promenila je ime u – Partija radikalne levice. Jovo Bakić je na Kongresu PRL izabran za člana Glavnog odbora, tela koje određuje strateško usmerenje partije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Bakić: Zamerena mi je kritika kineskog imperijalizma i anticiganizam”

 1. Bravo Jovo! To je pravi intelektualac. Što dalje od staljinista i Kremlja. U ovoj zemlji između četnika i staljinista nema treće opcije. Zašto se ne usmeriš na Socijal demokratiju? Ta je politička niša skroz prazna. Pozdrav

 2. Jos ce na kraju ispasti da smo mi ovde imali nekakve zestoke kriticare kineskog i ruskog rezima.
  Ja osim Samardzica nisam primetio nikog vise. A i on je skrajnut.
  Ostali su bili u fazonu, propade zapad, propade EU, puce kapitalizam.

 3. Ni u jednoj stranci i partiji nema mesta za slobodoumlje, slobodne stavove i uverenja.

  • U pravu ste, ali to tako, nazalost, MORA da bude. Partija koja zeli da pridobije glasace treba da ima odredjenu ideologiju i stav. Nezavisni intelektualci sa tim imaju problem, zato sto ce uvek iskrsnuti neka tema sa kojom se oni ne mogu sloziti. Individualizam i partija ne idu zajedno. Zato oni treba da budu SAVETNICI, a ne clanovi stranaka. Gdin Bakic je SVOJ i zato se stalno sudara sa onima koji ga ne shvataju, sto je sasvim NORMALNO. Dobro bi bilo da ga mladi ljudi, clanovi levice, dobro saslusaju umesto da se sa njim konfrontiraju.

   • DŠta se desilo sa profesorom J.Bakićem verovatno bolje zna njegova bliža okolina.

    Prošli komentar o profesoru J.Bakići, i meni se čini da se on izgubio u politčkoj igri, nije bitna toliko politika, mnogo je bitnija personfikacija ličnosti, individualizam i najviše harizma ličnosti koja predstavlja tu politiku. I onda kritikuje da je Vučić katastrofa nevidjenih razmera, a da je Dillas isto to eto samo malo manja ili slična katastrofa. Intelektualac ( ako je razumeo pa se predao, nekad u nekim intervjuima širi i mržnju kao predstavnik gradjanske opcije) , koji iz neznanja i ne razumevanja napada kod drugih ono što nema, i nažalost nikad neće imati. A to vrišti iz njega.

    ‘Ni u jednoj stranci i partiji nema mesta za slobodoumlje, slobodne stavove i uverenja

    Sa druge strane Vučić je dolaskom na vlast vremenom uništio bilo kakvu drugačiju politiku bilo koje stranke opozicione ili one na vlasti( osim da smo za ili protiv!). Za to što je njegova politika od radikala do naprednjaka i tako ponovljeni pun krug od 360 stepeni. Politika oličena u ličnosti sa harizmom. Svaka normalna stranka danas( nek budu u opoziciji) mora da ima konzesus tema oko kojih se slaže i ne slaže. Nije slobodan stav ili uverenje da neko ko je u stranci, koja je u stavu da je Kosovo neotudjivi deo Srbije i da samo reolucija 1244 UN jedina politka koju prihvatamo,…neki član stranke u medijima ne da priča o potpuno suprotno( o priznanju) nego o nekim alteranativama( nisam nikakav nacionalista, ovaj banalan pr jer je lak). To je nedopustivo, jer osim šta taj radi u toj stranci???, drugi članovi se osecaju kao budale ( već kad Jovo nema osećaj), što se ovde i desilo. Problem je što opozicione stranke pod strašnim pritiskom autokrate Vučića prave ili će da prave greške( ima primera, gde neće biti dopušteno suprotno mišljenje, koje ne ugrožava politiku stranke, ili ne ugrožava suštinu politike tim potezom u datim okolnostima). Sa druge strane to ne važi za vlast, jer imamo od “ najgore rešenje je status kvo“ do “ nikad nećemo priznati Kosovo“, lako je zaključiti da je vlast-slast sve dok narod to dozvoljava!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.