Bakić: Zamerena mi je kritika kineskog imperijalizma i anticiganizam

Član izvršnog odbora Partije radikalne levice i jedan od osnivača, za Danas o razlozima zbog kojih je napustio stranku

Ostavite komentar


  1. Bravo Jovo! To je pravi intelektualac. Što dalje od staljinista i Kremlja. U ovoj zemlji između četnika i staljinista nema treće opcije. Zašto se ne usmeriš na Socijal demokratiju? Ta je politička niša skroz prazna. Pozdrav

    1. Socijal demokratija je trojanski konj buržoazije i kao takav je uništio svetsku levicu iznutra.

  2. Jos ce na kraju ispasti da smo mi ovde imali nekakve zestoke kriticare kineskog i ruskog rezima.
    Ja osim Samardzica nisam primetio nikog vise. A i on je skrajnut.
    Ostali su bili u fazonu, propade zapad, propade EU, puce kapitalizam.

  3. Ni u jednoj stranci i partiji nema mesta za slobodoumlje, slobodne stavove i uverenja.

    1. U pravu ste, ali to tako, nazalost, MORA da bude. Partija koja zeli da pridobije glasace treba da ima odredjenu ideologiju i stav. Nezavisni intelektualci sa tim imaju problem, zato sto ce uvek iskrsnuti neka tema sa kojom se oni ne mogu sloziti. Individualizam i partija ne idu zajedno. Zato oni treba da budu SAVETNICI, a ne clanovi stranaka. Gdin Bakic je SVOJ i zato se stalno sudara sa onima koji ga ne shvataju, sto je sasvim NORMALNO. Dobro bi bilo da ga mladi ljudi, clanovi levice, dobro saslusaju umesto da se sa njim konfrontiraju.

      1. DŠta se desilo sa profesorom J.Bakićem verovatno bolje zna njegova bliža okolina.

        Prošli komentar o profesoru J.Bakići, i meni se čini da se on izgubio u politčkoj igri, nije bitna toliko politika, mnogo je bitnija personfikacija ličnosti, individualizam i najviše harizma ličnosti koja predstavlja tu politiku. I onda kritikuje da je Vučić katastrofa nevidjenih razmera, a da je Dillas isto to eto samo malo manja ili slična katastrofa. Intelektualac ( ako je razumeo pa se predao, nekad u nekim intervjuima širi i mržnju kao predstavnik gradjanske opcije) , koji iz neznanja i ne razumevanja napada kod drugih ono što nema, i nažalost nikad neće imati. A to vrišti iz njega.

        ‘Ni u jednoj stranci i partiji nema mesta za slobodoumlje, slobodne stavove i uverenja

        Sa druge strane Vučić je dolaskom na vlast vremenom uništio bilo kakvu drugačiju politiku bilo koje stranke opozicione ili one na vlasti( osim da smo za ili protiv!). Za to što je njegova politika od radikala do naprednjaka i tako ponovljeni pun krug od 360 stepeni. Politika oličena u ličnosti sa harizmom. Svaka normalna stranka danas( nek budu u opoziciji) mora da ima konzesus tema oko kojih se slaže i ne slaže. Nije slobodan stav ili uverenje da neko ko je u stranci, koja je u stavu da je Kosovo neotudjivi deo Srbije i da samo reolucija 1244 UN jedina politka koju prihvatamo,…neki član stranke u medijima ne da priča o potpuno suprotno( o priznanju) nego o nekim alteranativama( nisam nikakav nacionalista, ovaj banalan pr jer je lak). To je nedopustivo, jer osim šta taj radi u toj stranci???, drugi članovi se osecaju kao budale ( već kad Jovo nema osećaj), što se ovde i desilo. Problem je što opozicione stranke pod strašnim pritiskom autokrate Vučića prave ili će da prave greške( ima primera, gde neće biti dopušteno suprotno mišljenje, koje ne ugrožava politiku stranke, ili ne ugrožava suštinu politike tim potezom u datim okolnostima). Sa druge strane to ne važi za vlast, jer imamo od “ najgore rešenje je status kvo“ do “ nikad nećemo priznati Kosovo“, lako je zaključiti da je vlast-slast sve dok narod to dozvoljava!

  4. Između dve zatucanosti i tupoumlja, nacional-šovinističkog i liberalno- kapitalističkog evropejskog, izgleda da u Srbiji ništa ne može da zaživi kako valja.

  5. Većina partija u Srbiji su zapravo interesne grupe čiji je osnovni cilj da se dokopaju vlasti i arče narodne pare. Nema tu nikakve ideologije. Kakva levica, desnica, centar i slične gluposti.

    1. Kada ti bude kompanija iz Kine bude isporucivala pijacu vodu nece ti biti uopste duhovito .

  6. Ha ha , a niste me slušali …Bakić non stop izlazi iz stranaka u koje pompezno ulazi , vreme je da razmisli da nije možda problem u njemu ? Šalu na stranu , Bakić je svima interesantan dok pljuje Vučića , medjutim kada treba zastupati neku suvislu ideju o promeni sistema tu se sasvim pogubi i nedosledno mlati nekim PR rešenjima ( kao što je oduzimanje imovine vlasnicima Pinka i Hepija , kao da je hajdučija u pitanju a ne revolucija , jer u revoluciji oduzimaš imovinu SVIM bogatašima , e to je izgleda za Bakića problem )

  7. Ocekivan epilog. Ja sam iznenadjen da je uopste covek ljudskog i politickog intelekta Jovo Bakica, uopste usao u tu relativno opskurnu stranku, bez glave i repa. Puni samozadovoljstva, smatrajuci sebe elitom, razglabajuci teorije dozivljajauci sebe naucnicima. Gledao sam ovu njihovu tribinu, ocito je bilo da ta stranka nema potencijal za vece domete popularnosti, a i da je ima, ti ljudi nisu pouzdani za politicki zivot. Ja sam leve orijentacije i meni je zao sta se na nasem ideoloskom polu dogadja, ali organizacije sa kojima sam istiomisljenik su pravile znacajne greske u delovanju, procenama, strukturi organizacije, a ova pogotovo. Ne moze opoziciona stranka da bude nema saradnje sa opozicijom. Naravno da je u celoj opoziciji mnogo toga loseg, sa nekima i ne treba da se saradjuje, ali kako iko zamislja da dodje na vlast, ako se ni sa kim ne saradjuje. Ima NBG, Zelenovic, a ovi planiraju 30 godina unapred, postopeno,doci ce nase vreme eto nas na 25 posto, 2043, sto trenutno nikoga ne interesuje.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.