Bastać klipovima zbunio i prodrmao opoziciju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

„Jedino na Starom gradu sigurno možemo da pobedimo Srpsku naprednu stranku. Nikada nisam glasao za Deklaraciju o bojkotu. Nikada nisam potpisao Sporazum sa narodom.“

Ovo govori predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać u nekoliko kratkih i vizuelno jednostavnih klipova koje je juče okačio na svoj tviter nalog.

Ovim tizerom je jako zagrejao atmosferu u javnosti koja prati dešavanja na opozicionoj sceni, pogotovo onoj koja je proglasila bojkot, i već danima debatuje o tome hoće li Bastać, Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, i Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, izaći na izbore u tim mestima i tako prekršiti odluku da se ne učestvuje u trci za ulazak u lokalne parlamente.

Deo opozicione jasnosti je pomislio da su Bastaćevi klipovi siguran znak da će on uprkos odluci Stranke slobode i pravde, čiji je član Predsedništva, izaći na lokalne izbore, iako sve vreme govori da neće, drugi deo je spekulisao da će se serijal klipova ipak završiti rečenicom „i ne izlazim na izbore“.

Bastać, ali ni njegove kolege u SSP, juče nisu želeli da za naš list odgovore na pitanje da li je ovo početak kampanje. Izvori Danasa kažu da će sve biti jasnije danas ili narednih dana.

Dok se čeka naredni Bastaćev klip, Saša Paunović na pitanje kada će saopštiti odluku o izlasku na izbore, odgovara da nema nikakvih rokova u tom pogledu.

Upitan da prokomentariše nezvanične najave iz DS, čiji je zamenik predsednika, da će proći kao Gordana Čomić, odnosno da će biti izbačen iz partije ako izađe na izbore, on kaže da nije izuzetak.

– Sasvim je normalno za svakog člana DS da ukoliko postupa suprotno odredbama Statuta DS snosi posledice, pa ja tu nisam izuzetak – odgovorio je Paunović. Na pitanje misli li da je ideja bojkota mrtva, jer postoji realna mogućnost da se u bar tri opštine prekrši odluka o bojkotu, on kaže da je to zamena teza.

– U Srbiji ima oko 170 opština i gradova, smešno je govoriti da je „ideja bojkota mrtva“ čak i ako bi se izašlo na izbore u tri od 170 opština. To je potpuna zamena teza – smatra Paunović.

Do svoje konačne odluke, koju najavljuje u naredne dve nedelje, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića se povlači iz Saveza za Srbiju.

– Sa građanima Šapca ću voditi debatu o njihovoj snažnoj želji da ne dozvole da grad preuzme mafija. Potpuno mi je jasno da značajan deo opozicione javnosti u Srbiji ne može da oseti ovu energiju i volju koja postoji za odbranu grada. Kao što i Šapčani doživljavaju kao duboku nepravdu svako odsustvo empatije za njihovu želju za borbom. NJihov stav je da lokalni izbori u Šapcu nisu lažni, već istinski i da nema te sile kojoj se neće suprotstaviti.

Kao predsednik parlamentarne stranke Zajedno za Srbiju imam obavezu da vodim računa o tome da borba za slobodne izbore u celoj Srbiji ne bude oslabljena odlukom o tome šta će se desiti u Šapcu. Imam punu svest o značaju ove odluke za Šabac i o njenom značaju za celu zemlju. Predložiću odluku čiste savesti i jasnoga uma. To će se desiti u naredne dve nedelje i zbog toga smo se dogovorili u SZS-u da se do donošenja ove odluke ZZS uzdrži od učešća u radu Saveza – navodi Zelenović.

Lavina reagovanja

Bastaćevi klipovi izazvali su dosta komentara, a najviše negativnih. Član DS Goran Ješić je napisao da je fasciniran i da će na kraju njih par što su bili protiv bojkota od prvog dana jedino bojkotovati izbore. Advokat Vladimir Gajić je napisao: „Ovo je omaž za Šabac“. Sa tviter profila „Bojkot 2020“, nastalog posle proglašenja kampanje bojkota 1. februara, Bastaću je poručeno da im to uživo kaže u subotu (na protestu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari