Bastać: Ne moram da se kandidujem za gradonačelnika 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Ne moram da se kandidujem za gradonačelnika, ne moram da budem odbornik u novom sazivu, ne moram da budem gradski funkcioner ali moram da uložim maksimum napora da oslobodimo Beograd.

Isto očekujem od svih opozicionara, rekao je Marko Bastać, osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne politike (KLIP), za Danas na pitanje da li to što je osnovao novo udruženje građana i njegovi pozivi za ujedninjenje opozicije i smenu gradske vlasti znači i kandidaturu na beogradskim izborima.

Bivši predsednik opštine Stari grad Marko Bastać u razgovoru za naš list objašnjava zašto je pozvao opoziciju na okupljanje i šta vidi kao glavni cilj njihovog delovanja.

– Najvažniji zadatak opozicije u narednoj godini je okupljanje kako bi zajedno radili na cilju da se gradski izbori održe u toku 2021. godine, razdvojeno od predsedničkih i republičkih. Koliko god kolona opozicija imala na gradskim izborima, važno je da već sada napravimo zajedničku platformu radi spasavanja Beograda. Građani od nas očekuju zajedničku borbu a ne da čuju ko ispred koje organizacije nastupa. Beograđanima za Novu godinu želim dobar imunitet i zdravlje, ali i gradske izbore, istakao je Bastać.

On je sličnu poruku nedavno uputio i uoči zasedanja Skupštine Beograda, gde su bile i druge kolege iz opozicije koje su mogle da čuju njegov predloge. Bastać je tom prilikom predstavio stavove nove organizacije KLIP čiji je osnivač, a sada detaljnije o ciljevima njihovog delovanja govori za naš list.

– Ukazivaćemo na bahatost, lopovluk i ignorisanje struke, ali i nuditi rešenja. Bojkot je uspeo, ali više nema vremena, jer je grad razoren. Zato tražimo hitne ostavke gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i kompletnog rukovodstva Beograda, ukazuje predsednik KLIP-a.

On objašnjava i da su to udruženje osnovali mladi entuzijasti koji veruju da svaka promena polazi iz najužeg okruženja pojedinca, a koji su višegodišnjim iskustvom u radu jedinice lokalne samouprave temeljno upoznati sa načinom funkcionisanja i upravljanja lokalnom zajednicom.

– Razumevajući specifične potrebe svakog naselja, kraja, mesne zajednice, opštine i grada u Srbiji, i imajući u vidu interese i želje ljudi koji na nekoj teritoriji žive i/ili rade, misija KLIP-a je da analizira trenutno stanje i izazove u konkretnim oblastima, definiše modele za razvoj i mere za unapređenje politika koje utiču na svakodnevni život građana. Stoga, opseg delovanja Kancelarije za lokalne i inovativne politike širok je kao i što su dnevne potrebe građana i građanki Srbije – od javnog saobraćaja, saobraćajne i parking infrastrukture, preko potreba za zdravim životom i zaštićenom životnom sredinom, do obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, naveo je Bastać.

Posle predstavljanja KLIP-a ali i poziva na smenu gradske vlasti, Bastaću je onemogućen ulazak u Skupštinu Beograda, ali i ubrzo posle toga dobio je poziv na informativni razgovor u policiji zbog jednog ranijeg akta – skidanja plakata Vučića i Dodika sa auto-puta. Bastać sve ovo ocenjuje kao pokušaje pritiska i zastrašivanja zbog akcija kojima pokušava da ukaže na štetne politike kako Gorana Vesića na grdskom nivou, tako i predsednika Aleksandra Vučića na državnom nivou.

– Zanimljivo je da sam poziv na informativni razgovor po nalogu tužilaštva dobio u istom danu kada sam tražio vanredne izbore u Beogradu i pričao o povezanosti Vučića i Vesića. Skidanje transparenta su okarakterisali kao krivično delo – razno. Ni oni sami ne znaju kako da okarakterišu nešto zbog čega me pozivaju. Jasno mi je da Vulin pokušava da se dokaže u novoj ulozi jer prave partijsku a ne državu koja pripada građanima. Setili su se skidanja transparenta u Grdeličkoj klisuri od pre 14 meseci. To je klasičan vid zastrašivanja. Neću i ne mogu da ćutim dok nam grad i zemlju razaraju. Svaki put dobijam poziv da razgovaram u svojstvu građanina ali me uvek tretiraju kao osumnjičenog. Naravno da sam rekao da sam skinuo transparent ali sam isto tako rekao da je na auto-putu zabranjeno postavljanje reklama zbog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja. Takođe je zabranjeno da neko kači, još uvek ne znamo ko, lažnu poruku da su Vučić i Dodik svetlo na kraju tunela. Nisu oni nikakvo svetlo na kraju tunela, istakao je Bastać.

Inače, Bastać je ispitivan zbog slučaja kada je skidao plakat, transparent na kome su prikazani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je bio postavljen prošle godine uz auto-put u Grdeličkoj klisuri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari