Beloruska avio-kompanija potvrdila da je otkazala putovanja ka Beogradu do kraja jula 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Do kraja narednog meseca otkazani su svi naši letovi na liniji Minsk-Beograd, rečeno je Danasu u beloruskoj avio-kompaniji Belavia.

Kako nam je poručeno u kratkom pisanom odgovoru: “Prema našim informacijama, letovi su otkazani zbog komercijalnih razloga“.

S druge strane, predstavnik diplomatskih krugova sa Zapada tumači navedeno otkazivanje na sledeći način: „Izgleda da su srpske vlasti odlučile da u praksi primene sankcije Evropske unije, nametnute režimu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, iako se o tome javno ne govori“.

Podsetimo, EU je ove sedmice i zvanično objavila da se  Srbija našla među zemljama koje su se priklonile embargu koji je nedavno proširen protiv Belorusije, tako da pored ranijih odluka o „zamrzavanju“ imovine i zabrani putovanja Lukašenku i njegovim saradnicima, podrazumeva i zabranu preleta i sletanja beloruskih aviona na teritoriju zemalja Unije i onih koji su podržale takve restriktivne mere.

Kako je saopšteno, odluku su prihvatili i ostali kandidati za članstvo u Uniji iz ovog regiona – Severna Makedonija, Crna Gora, BiH i Albanija, kao i članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) – Island, Lihtenštajn i Norveška, te članice Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Sudeći prema podacima sa zvaničnog portala beloruske avio-kompanije Belavia, ovih dana iz Minska se avionom može putovati uglavnom do ruskih gradova Moskve i Sankt Peterburga, do Batumija u Gruziji, te do Jerevana u Jermeniji, dok se države  Zapadnog Balkana ne pominju. Kako se spekuliše u diplomatskim kuloarima, biznismeni iz Srbije, poput porodice Karić, koji imaju značajne poslovne veze u Belorusiji, mogu u Minsk i druge gradove stići “preko Rusije, budući da avio-putovanja u tu državu iz Belorusije nisu otkazana”.

Srpske vlasti, za sada, nisu javno komentarisale šta sve u praksi podrazumeva priklanjanje režimu sankcija EU protiv Belorusije. S druge strane, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je juče u Moskvi sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom. Kako je saopšteno, na sastanku, održanom na marginama devete Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, Hrenjin je istakao spremnost za dalje jačanje saradnje u oblasti odbrane, a Stefanović je zahvalio za kvalitetan generalni remont četiri aviona MiG-29 kojim su, kako je rekao, beloruski tehničari „značajno doprineli“ modernizaciji Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Vojske Srbije i podizanju njenih operativnih sposobnosti, To je bio prvi susret Stefanovića i Hrenjina, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Komentarišući sastanak dvojice ministara odbrane, Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, navodi za Danas da “pretpostavlja da je glavna tema bila nedavna zajednička vojna vežba  (“Slovensko bratstvo 2021, u kojoj su učestvovale Srbija, Rusija i Belorusija, prim. nov.), kao i migovi, koji su nedavno isporučeni Srbiji”.

– Takav susret navodi na pomisao da će komunikacija srpskih i beloruskih vlasti, naročito u vojnom domenu, biti nastavljena, te da odnosi između vlada u Beogradu i Minsku neće biti previše uzdrmani, iako se Srbija pridružila sankcijama EU, konstatuje Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari