Besplatan prevoz, parkiranje i kupanje u bazenu 1Foto: Nenad Kovačević

Nizom kulturnih, muzičkih, sportskih, zabavnih i drugih sadržaja, Užice obeležava 9. oktobar – Dan grada, a lokalna vlast podseća Užičane da je to i njihov „istinski“ praznik.

Obeležavanje gradskog praznika je počelo krajem septembra i biće završeno 12. oktobra, a detalji o svim programima su dostupni na sajtu grada. Svečana sednica lokalnog parlamenta biće 9. oktobra u Narodnom pozorištu na kojoj će biti dodeljena najviša gradska priznanja, a Jelena Tomašević održaće koncert.

Gradski čelnici ističu da neće biti presecanja crvenih traka i otvaranja novih privrednih ili drugih objekata, ali ne zato što takav političko-marketinški scenario preziru, već zbog toga što takvih projekata nema. S druge strane, „uočili“ su kažu, da „većina Užičana nema osećaj da je 9. oktobar njihov praznik“, iako je on ustanovljen pre skoro četvrt veka.

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica, koji je početkom septembra prošle godine podeo ostavku na tu dužnost i sa te funkcije još uvek nije otišao, objasnio je da će se, umesto za Dan grada, „veliki broj događaja organizovati u novembru, prilikom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata“.

– Uzimajući u obzir objektivne okolnosti, koje su posledica promene datuma Dana grada pre skoro 25 godina, ali i nekih drugih stvari, mi u gradskom rukovodstvu smo prepoznali, čini mi se s pravom, da najveći broj sugrađana nije imao osećaj da je 9. oktobar istinski Dan grada – poručio je Nešić.

On je saopštio i to da je gradska vlast odlučila da ove godine ponudi Užičanima nekoliko besplatnih sadržaja sa namerom da, kako je rekao „kod najvećeg broja sugrađana probudi osećaj pripadnost gradu i osećaj da je 9. oktobar dan svih Užičana“.

– Tog dana, 9. oktobra za sve građane biće besplatan javni prevoz, parkiranje, ulazak na gradski bazen, a biće besplatni i svi ostali sadržaji u okviru obeležavanja Dana grada. Od 16 do 19 časova istog dana svako ko bude kupio komplet ulaznica za Jugoslovenski pozorišni festival dobiće jedan komplet ulaznica gratis – poručio je Nešić.

Inače, do polovine devedesetih godina prošlog veka, kao Dan grada obeležavao se 24. septembar, kao sećanje na prvo oslobođenje Užica 1941. godine u Drugom svetskom ratu i uspostavljanje Užičke republike. Dolaskom na vlast koalicije Zajedno, a zbog ideoloških obeležja tog datuma, kako je tada objašnjeno, ustanovljen je novi Dan grada i to 9. oktobar, jer se tog dana 1329. godine prvi put pominje Užice u jednoj priznanici, koja se čuva u dubrovačkom arhivu.

Nezaslužena Sklavkova slava

Akademik Ljubomir Simović u svojoj knjizi „Užice sa vranama“, uz napomenu da se ime Užica pominje veoma kasno, piše o nezasluženoj slavi Sklavka, Užičanina koji je pomenut u prvom pisanom dokumentu o Užicu. „Pomenuti Sklavko, koji u ovom postupku i dokumentu samo služi za identifikaciju svoje žene, stekao je tako, pukim slučajem i bez ikakve svoje zasluge, neočekivanu i sve do danas neosporenu slavu prvog Užičanina za koga se zvanično zna, lično i poimenice“.

Bez obzira na Sklavkovu nezasluženu slavu i činjenicu da se o njemu ne zna to ko je bio i čime se bavio, po njemu je, prošle godine, nazvan renovirani plato ispred užičke skupštine i to posle žučnih rasprava o rodnoj neravnopravnosti i nedoumica o tome da li taj prostor nazvati po njemu, njegovoj ženi ili bi u nazivu trebalo da budu oba imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari