Bez rasprave o smeni Branke Bežanov 1Branka bežanov Foto: skupstina.novisad.rs

Skupština grada Novog Sada nije raspravljala o zahtevu za smenu zamenice predsednika gradske skupšdtine Branke Bežanov, jer nije prikupljeno dovoljno potpisa za tu inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV je pokrenula inicijativu za njenu smenu zbog toga što je Bežanov nedavno učestvovala na četničkom skupu u Draževini kod Višegrada kada je obeležavana godišnjica hapšenja vođe četnilkog pokreta Dragoslava Mihailovića. Prisustvo Branke Bežanov funkcionerke Pokreta obnove Kraljevine Srbije na takvom događaju u LSV smatraju moralno neprihvatljivim uz ocenu da je ona kao funkcionerka Novog Sada time narušila ugled grada koji je proglašen za kulturnu prestonicu Evrope 2021.

 Inicijativu za smenu podržali su samo odbornici DS i Dosta je bilo, ali nije sakupljeno 26 potrebnih potpisa da bi se o tome raspravljalo na sednici SG.

U LSV kažu da će pokušati da do naredne sednice Skupštine grada obezbede podršku i drugih odborničkih grupa kako bi se o toj inicijativi raspravljalo. Ukoliko njihov zahtev za smenu Branke Bežanov ne bude usvojen, postoji mogućnost da LSV napusti koaliciju u gradskoj vlasti, u kojoj učestvuju zajedno sa SNS, ali i sa POKS-om i drugim partnerima.

 Ukoliko i dođe do povlačenja LSV iz takozvane „komunalne koalicije“, gradska vlast ne bi bila uzdrmana, s obzirom na to da SNS sa ostalim koalicionim partnerima ima sigurnu vlast u Novom Sadu.

 Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da se SNS neće mešati u sukob njihovih koalicionih partnera, dok Branka Bežanov navodi da ne misli da će biti smenjena i ponavlja da njen boravak na obeležavanju godišnjice hapšenja Draže Mihailovića ne smatra problematičnim. 

Njeno prisustvo na četničkom okupljanju osudile su nevladine organizacije okupljene oko Građanske Vojvodine, DS i LSV, a  Branka Bežanov nedavno je tužila LSV i DS zbog povrede ugleda i časti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari