Bez saopštenja predsednika ili ministra ne znamo šta uvozimo 1Foto: FoNet/ MOD

U ovom trenutku imamo samo medijske napise za koje možemo da cenimo da su relevantni, ali ne i zvanično saopštenje iz kabineta predsednika ili ministarstva odbrane o zaključenju tog posla.

Ukoliko je već poznato da prilikom posete ugovor nije potpisan, ne možemo se oslanjati na podatke iz članka u Večernjim novostima – ocenjuje za naš list vojni analitičar Aleksandar Radić, komentarišući pisanje beogradske štampe, da je prilikom posete predsednika Vučića Kini dogovoreno da pomenuta zemlja Srbiji isporuči šest bespilotnih letelica, te jedan „supertenk“.

Naime, prestonički mediji u vreme Vučićeve posete najmnogoljudnijoj zemlji sveta, pisali su da će Srbija od Kine nabaviti šest bespilotnih letelica nove generacije, od čega su dve naoružane i mogu se upotrebljavati za eliminaciju žive sile, kao i neprijateljskih objekata i tehnike. Prema navodima iz domaće štampe, bespilotne letelice proizvodi kineski vazduhoplovni koncern „Čangdu“, koji posluje u okviru korporacije „AVIC“ (Vazduhoplovna industrijska korporacija Kine).

Prema Radićevom viđenju, eventualna nabavka takvih letelica svakako bi dobro došla Vojsci Srbije, koja već duže vreme nema izviđačku avijaciju, jer su svi izviđački avioni prizemljeni. On ukazuje da je Kina pokazala spremnost da takve letelice prodaje pojedinim zemljama Latinske Amerike, ali da se o tome kakvog su kvaliteta i šta sve mogu da urade veoma malo zna, jer u ovom trenutku nema dovoljno informacija iz takozvanih „otvorenih izvora“.

Osim bespilotnih letelica, prema nezvaničnim informacijama iz domaće štampe, deo vojnog paketa koji bi Kina trebala da isporuči Srbiji činiće i tenk MBT-2000, oklopno vozilo naoružano topom kalibra 125 mm, koga još nazivaju i „supertenk“.

Upitan da prokomentariše izjavu lidera SRS Vojislava Šešelja, da će pomenuti tenk biti poklon Kine Srbiji, kojim Kinezi navodno žele da se oduže našoj državi jer im je 1999. godine nakon rušenja bombardera F117 „stelt“ tehnologije dostavila njegove delove na analizu, Radić odgovara da je posredi neosnovana priča i puko preterivanje.

– Mi zapravo sada imamo paradoksalnu situaciju, jer su Kinezi kada je u pitanju tenkovski program najviše napredovali na osnovu rešenja i nacrta koje su radile srpske firme. Čak ima i onih koji tvrde da su znanja i planovi naših stručnjaka ukradeni, te da ih je neko prodao, ali je činjenica da savremeni kineski tenkovi poseduju određena rešenja koja u potpunosti odgovaraju onima iz Jugoimport SDPR-a od pre nekoliko godina – navodi Radić i dodaje da je apsurdno da nam neko poklanja nešto što smo mi sami znali da napravimo pre mnogo godina.

Sa Dodikom u Bijeljini

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin posetili su juče u Bijeljini Akcionarsko društvo za proizvodnju i remont „Orao“ i najavili vlasničku transformaciju te kompanije, u čije vlasništvo će sa 50 odsto ući državna firma koju odredi Vlada Srbije, prenosi FoNet.

„Vulinov izostanak u delegaciji nagoveštaj smene?“

Na pitanje kako gleda na to što ministar odbrane Aleksandar Vulin nije bio deo delegacije koja je sa predsednikom Vučićem posetila Kinu, Radić navodi da se radi o „jasnoj poruci“, ukoliko se uzme u obzir da je umesto njega član delegacije bio njegov pomoćnik Nenad Miloradović koji je, prema njegovim rečima, trgovac oružjem.

Prema njegovom viđenju, Miloradović je čovek koji je dobio priliku da maksimalno afirmiše svoje želje i ambicije u Ministarstvu odbrane, što bi mogao da bude nagoveštaj da ministar odbrane Aleksandar Vulin više nema onaj značaj koji je imao do juče, te da ga možda uskoro očekuje smena. Podsećanja radi, ministar Vulin u julu ove godine posetio je Kinu i tom prilikom se susreo sa tamošnjim ministrom odbrane generalom Vei Fengheom. Tom prilikom je najavljena saradnju srpske i kineske vojske u oblasti sajber ratovanja, razmena instruktora za obuku specijalnih jedinica, kao i upoznavanje sa načinom rada najelitnijih jedinica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari