Bilčik: Pomirenje i regionalna saradnja ključni za članstvo Srbije u EU 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik danas je povodom vesti da je haški osuđenik Vladimir Lazarević proglašen za počasnog građanina jedne od opština u Nišu, rekao da njegov poslednji izveštaj o napretku Srbije ka članstvu u EU poziva na priznavanje i sprovođenje presuda za ratne zločine i prestanak veličanja ratnih zločinaca.

Bilčik je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je u svom izveštaju, koji je u martu usvojio Evropski parlament, „jasno naveo da su pomirenje i regionalna saradnja ključni za buduće članstvo Srbije u Evropskoj uniji“.

„Evropski parlament ohrabruje Srbiju da na svim nivoima nastavi napore usmerene na pomirenje i jačanje dobrosusedskih odnosa, uključujući i pitanja vezana za pomirenje iz prošlosti Jugoslavije“, rekao Bilčik.

On je pozvao predstavnike vlasti „koji su posvećeni evropskom putu Srbije da rade na pomirenju, pravdi i suočavanju sa tragedijama iz prošlosti“.

Haškom osuđeniku Vladimiru Lazareviću 9. avgusta trebalo bi da bude uručeno najveće priznanje niške opštine Pantelej, nakon što su odbornici odlučili da ga proglase za počasnog građanina.

Odbornici su jednoglasno prihvatili predlog niškog Gradskog veća, gde je na vlasti Srpska napredna stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednica opštine Pantelej Nataša Stanković izjavila je za RSE da je Lazareviću zvanje počasnog građanina dodeljeno jer je „ceo život posvetio odbrani boja zastave Srbije“.

„To je jedan čovek koji je skroman, pošten, častan, koji je neizmerno odan porodici, zavičaju i otadžbini, koji je hrabar i požrtvovan vojskovođa“, rekla je Stanković.

Nekadašnji komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević osuđen je pred Haškim tribunalom na 14 godina zatvora zbog ratnih zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Hagu se dobrovoljno predao u februaru 2005, a Tribunal ga je 2009. proglasio krivim po komandnoj odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportacije i prisilno premeštanje albanskih civila sa Kosova.

Kazna od 15 godina zatvora mu je 2014. smanjena na 14 godina. Na slobodu je pušten godinu dana kasnije pošto je odslužio dve trećine kazne.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Bilčik: Pomirenje i regionalna saradnja ključni za članstvo Srbije u EU”

  1. Ratni zločinac nije lazarević on radio svoj posao u svojoj zemlji branio svoju zemlju od terorista ratni zločinci NATO alijanca 19 zločinačkih zemalja koje su podržale teroristicku organizaciju poslali svoje avione na jednu malu i sankcijama srbiju poslali su više aviona nego srbija imala stanovnika ti je pravi zločin kad nametnete neduznom narodu zlo u njegovoj samo da bi vašim prijateljima teroristima dodelili oteto parče zemlje od srbije

  2. Mi ćemo ih zaštititi po svaku cenu, to su naši ratni komandanti, rekao je Milanović u Kninu

  3. Pelenkovicu ne odgovara spominjane proslosti,on zaboravlja da pre kako to on kaze /srpske agresije u cilju velike Srbije./Hrvatima i njihovim mentorima odgovaraju avnojevske granice velike Hrvatske,dok im ne odgovara da su Srbi u takvoj Hrvatskoj bili konstutivni narod ta komunisticka odluka nije pozeljna za cistu Hrvatsku koju je za vreme drugog rata,zakonom uspostavio Ante Pavelic u NDH.Brisanjem Srba da vise nisu konstituivni narod,Srbi su po drugi put oznaceni da nisu pozeljni u Hrvatskoj koja zeli da postane cisto nacionalna drzava.To je Srbe u Hrvatskoj diglo da se odbrane od savremenijeg plana hrvata da se Srbi pobune i budu pobijeni i proterani.Srbija je mlako pomagala Srbima kao i da je i tadasnja vlast sa Milosevicem planirala da sa njima naseli KiM.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.