BIRODI: Odložiti glasanje o novim članovima Veća Agencije za borbu protiv korupcije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas poslanike Skupštine Srbije da odlože glasanje o novim članovima Veća Agencije za borbu protiv korupcije i provere zakonitost i integritet sprovedene selekcije.

BIRODI je u saopštenju ocenio da je konkurs za nove članove tog veća bio niske transparetnosti, kao i da je bila niska i informisanost potencijalnih kandidata o konkursu.

Kažu da je ostalo neispitano postojanje sukoba interesa u procesu selekcije kandidata, a tvrde i da je umesto profesionalnog integriteta, pri evaluaciji kandidata merena psihološka spremnost kandidata da budu članovi Veća Agencije za sprečavanje korupcije.

„Sve navedeno je dovelo do toga da je veliki broj kandidata bio iz reda zaposlenih u Agenciji za sprečavanje korupcije, ispitivača sa Pravosudne akademije i saradnika Ministarstva pravde“, ukazuju u BIRODI i ocenjuju da je „instrument za izbor“ bio neprecizan.

„To se odslikava u činjenici da su članovi odbora Agencije i rukovodioci u Agenciji za sprečavanje korupcije kao kandidati dobili najviše poena iako je Srbija ‘država zarobljena korupcijom’ prema rang listi organizacije Transparency International“, upozoravaju u BIRODI.

Podsećamo, Skupština Srbije danas nastavlja prolećno zasedanje, a na novoj sednici biće izabrani članovi veća Agencije za sprečavanje korupcije i upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari